Keramiek draaien op de pottenbakkersschijf

Van klei tot kom:

leer keramiek draaien

met Françoise Busin van Keramika

In acht weken tijd leer je hoe je van een klomp klei je eigen series schaaltjes, tassen, bekers en kommen draait. En dat zonder verwarring, zonder frustratie, en zonder tijdsdruk. Want je leert alles op je eigen tempo, aan de hand van een duidelijk stappenplan, detailuitleg en online begeleiding in groep met je medecursisten. 

De tweede editie van de cursus is op 1 augustus van start gegaan.

Leer keramiek draaien: Françoise Busin in haar atelier
Als je ooit al eens met je handen in de klei hebt gezeten, dan weet je het al: klei is een fantastische materie. Maar uit die vormeloze materie een fraaie, gelijkmatige vorm halen is een hele kunst, die je niet van de ene op de andere dag verwerft. Leren draaien vraagt tijd, moeite en wilskracht. Maar eens je het onder de knie hebt, maak je prachtige dingen. 

Wachtlijst cursus

Laat je gegevens na om een seintje te krijgen wanneer we de cursus weer organiseren.

Leer keramiek draaien: Handgedraaid keramiek

Het is duidelijk: met klei kan je mooie dingen maken. Maar werken met klei heeft nog veel meer voordelen:

 

 • Klei is veelzijdig, de toepassingen zijn eindeloos.

 • Klei is vergevingsgezind. Lukt het niet, dan begin je gewoon opnieuw.

 • Klei geeft rust en ontspanning, het doet de tijd en je kopzorgen vergeten.

 • Klei blijft boeien. Elke fase van het maakproces bestaat uit volledig verschillende handelingen en houdt op zijn manier je aandacht vast.

 • Klei haalt je uit je hoofd, het is bijna therapeutisch.

 • De klei centreren op de draaischijf is ook jezelf centreren.

 • Met je handen in de klei zitten biedt een welkome aarding in deze digitale tijden vol stress, werkdruk en onzekerheid.

 • Van niets iets maken, en dat met je eigen handen, geeft zoveel voldoening. En het is geweldig om cadeau te doen.

Kortom, klei geeft zoveel terug.

Leer keramiek draaien: Handen op de keramiek draaischijf
Zin gekregen om te leren draaien? Terecht!
Maar waar begin je? Je kan online zoeken naar voorbeeldfilmpjes en die proberen volgen. Maar dan mis je structuur en duidelijke instructies, want zo’n voorbeeldfilmpje legt niet alles uit wat je moet weten. 
Je kan er een boek bij nemen en zo je kennis opbouwen. Maar met louter tekst en foto’s raak je niet al te ver, want je ziet de cruciale bewegingen niet. 
Je kan je inschrijven voor een atelier en wachten tot er een plekje vrij komt. Maar dan moet je zo’n wekelijkse les ook kunnen inplannen in je drukke agenda.

Potten draaien moet je stap voor stap kunnen aanleren en inoefenen. Maar dat loopt niet voor iedereen van een leien dakje.

 

Er zijn een aantal redenen waarom mensen die willen leren draaien, afhaken :

 

 • Je staat op de wachtlijst van een atelier, maar er komt maar geen plekje vrij.

 • Je hebt het moeilijk om een les op een vast tijdstip te combineren met je drukke agenda.

 • Je schreef je in voor een les, maar die mist duidelijke instructies, het is té vrij. 

 • Je lessen missen structuur.

 • Je hebt belangrijke basistechnieken zoals centreren en optrekken nog niet onder de knie, waardoor alle volgende stappen ook niet vlotten.

 • Je loopt steeds tegen dezelfde fouten aan en weet niet hoe ze te corrigeren. 

 • Je kan wel wat draaien, maar je merkt dat de klei jouw leidt, en niet omgekeerd. Je maakt wat er uit de klei tevoorschijn komt, en niet wat je wil maken.

Weet je wat? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. 

 

Om een nieuwe vaardigheid aan te leren, is het belangrijk dat je leert van een goeie docent. Iemand die niet alleen zelf een getalenteerd draaier is, maar ook goed is in lesgeven. Want het is niet omdat iemand iets goed kan, dat hij of zij het ook goed kan uitleggen aan een ander. 

Ook belangrijk is dat je vanaf het begin de juiste methode stap voor stap aanleert. En dat volgens een heldere structuur en met duidelijke instructies, zodat je snel resultaat ziet en de klei niet als een vijand begint te zien. 

Belangrijk is dat je een nauwkeurig stappenplan volgt dat toont wat je precies moet doen om van een klodder klei naar een afgewerkt kleiwerk te gaan.

Belangrijk is dat je vragen kan stellen, bijgestuurd wordt, en duidelijkheid krijgt als je ergens mee zit.

Belangrijk is dat je niet alleen precies weet hoe je je handen moet zetten, maar ook waar de valkuilen zijn.

 

Als je met aandacht en met goesting de juiste stappen volgt, veel oefent en vooral veel plezier beleeft aan de klei, dan kan je niet mislukken. Of zoals Françoise het zegt: Het lukt bij iedereen, behalve bij diegenen die ermee stoppen, voordat het lukt. En Françoise en ik kunnen alvast niet wachten om het te zien lukken bij jou.

Leer keramiek draaien: Françoise Busin maakt een tas in keramiek
Daarom stellen we je voor, de eerste online videocursus keramiek:
 
Van klei tot kom - leer keramiek draaien
met Françoise Busin van Keramika. 
In acht weken leer je hoe je van een klomp klei je eigen series schaaltjes, tassen, bekers en kommen draait. Je leert van thuis uit en op je eigen tempo, met online begeleiding. En zonder frustratie, tijdsdruk of onduidelijkheid.
Françoise Busin

Françoise Busin heeft 30 jaar ervaring met draaien. Ze is een erkende ambachtsvrouw en geeft al 25 jaar les. Ze heeft al honderden mensen begeleid in het leren draaien, en weet als geen ander hoe ze iets kan uitleggen zodat mensen het tot in het detail begrijpen. 

Nele Ostyn

Nele Ostyn is videomaker, copywriter en voor deze cursus een manusje-van-alles. Zij filmde en monteerde de videocursus en zorgt ervoor dat alle digitale wieltjes en radartjes gesmeerd blijven draaien. 

Samen maakten we de eerste online cursus keramiek draaien in het Nederlandse taalgebied. We leggen je in duidelijke videolessen stap voor stap uit hoe je van een klomp klei tot je eigen, zelf gedraaid serviesgoed komt. 

 

 • Geen wachtlijst, want er zijn plekken genoeg!

 • Je volgt de videocursus wanneer je wilt, op het moment dat het jou past. Zo kan je leren draaien prima combineren met je andere bezigheden.

 • De videolessen laten in detail zien hoe je je handen moet zetten, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met lessen die je stap voor stap laten zien hoe je de klei naar je hand kan zetten.

 • We besteden uitgebreid aandacht aan belangrijke basistechnieken zoals centreren en optrekken, zodat je daar écht mee aan de slag kan.

 • We voorzien online ondersteuning in een gesloten Facebookgroep waar je vragen kan stellen, je werk kan laten zien en feedback kan vragen, zodat je je fouten kan corrigeren en meteen verder kan.

 

Deze online videocursus volg je op je eigen tempo, met online begeleiding in een groep van medecursisten. Je krijgt vanaf de start de basistechnieken aangeleerd, en leert zo stap voor stap van een klomp klei een serie van je eigen kommen, tassen, bekers en schaaltjes maken. 

Wachtlijst cursus

Laat je gegevens na om een seintje te krijgen wanneer we de cursus weer organiseren.

 • De Cursist leert alles over keramiek Pinterest
 • De Cursist leert alles over keramiek Instagram
 • De Cursist leert alles over keramiek Facebook

nele@de cursist.com

© 2020 by De Cursist