Twee theepotten promo.png

Leer theepotten maken


Twee theepotten met Fernand Everaert

Niveau: (semi)gevorderden | 2 modules | 15 lessen | 1u42' videolessen | onmiddellijke toegang | €99

In deze korte cursus leer je hoe je twee soorten theepotten kan maken op de draaischijf. Fernand toont je stap voor stap hoe je van een bol klei een charmante zelfgemaakte theepot draait. Met duidelijke videolessen, detailuitleg en een helder stappenplan.

1.7.%20De%20onderste%20kom%20afdraaien.0
Wie bezig is met klei en keramiek, weet het waarschijnlijk al: de theepot is een hele uitdaging voor de keramist.
Het vraagt heel wat kunde en vaardigheid om een goed functionerende, mooie theepot te ontwerpen, draaien én monteren. En toch zou iedere keramist zich er minstens één keer aan moeten wagen, want een theepot is echt allesomvattend.
 • De volledige videocursus met 2 modules, 15 videolessen, 1 u en 42 min. aan videomateriaal
 • Begeleidende pdf-documenten 
 • Toegang tot de gesloten Facebookgroep voor alumni van de online cursus
 • Levenslang toegang tot het cursuspakket
 • Prijs: €99
2.5.%20Pootjes%20maken%20en%20aanzetten.
Fernand Everaert

Fernand Everaert is een meesterkeramist en ambachtsman. Hij werkte 30 jaar als leraar vormgeving metaal, en is ondertussen al meer dan 45 jaar zelfstandig keramist en docent. Hij geeft workshops en cursussen in zijn atelier in Lochristi en ademt klei en keramiek. "Hoe je het ook draait of keert, de klei laat voelen dat je leeft."

Nele Ostyn

Nele Ostyn is videomaker, copywriter, de vrouw achter 'De Cursist' en voor deze cursus manusje-van-alles. Zij filmde en monteerde de videocursus, schrijft de nieuwsbrieven en blogs en zorgt ervoor dat alle digitale wieltjes en radartjes gesmeerd blijven draaien. 

Samen maakten we een online videocursus waarmee je leert hoe je twee soorten theepotten kan draaien op de draaischijf. De cursus is bedoeld voor keramisten die al vlot kopjes, schaaltjes en kommetjes draaien. Fernand legt je in duidelijke videolessen stap voor stap uit hoe je van een klomp klei tot een prachtige, functionele, zelf gedraaide theepot komt. 

 

 • Geen wachtlijst, want er zijn plekken genoeg!

 • Je volgt de videocursus wanneer je wilt, op het moment dat het jou past. Zo kan je het draaien prima combineren met je andere bezigheden.

 • De videolessen laten in detail zien hoe je je handen moet zetten, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met lessen die je stap voor stap laten zien hoe je de klei naar je hand kan zetten.

 • Alle cursisten krijgen toegang tot de gesloten Facebookgroep voor alumni van de online cursussen. Hier kan je je werk laten zien, feedback vragen en kletsen met je medecursisten.

2.3. Het teutje draaien.00_02_28_02.Stil

Zo’n online cursus, hoe gaat dat nu concreet in z’n werk?

 

De volledige cursus verloopt online. Als je je inschrijft, ontvang je een websiteadres waar je kan inloggen met je e-mailadres en je paswoord. Zo krijg je toegang tot de twee modules met in totaal 15 videolessen, met begeleidende teksten en pdf-documenten met stappenplannen en tekeningen. 

 

Daarnaast word je bij inschrijving lid van een gesloten groep op Facebook met je medecursisten. Je kan er vragen stellen, filmpjes van je werk delen, je mening geven over de cursus, feedback vragen en kletsen met je medestudenten.

Fernand geeft les in de videolessen, Nele houdt de digitale kant van de zaak draaiende en beheert het lesplatform. Omdat de cursus online doorgaat, hoef je je niet te verplaatsen. Je verzamelt zelf het nodige materiaal om te kunnen draaien, en werkt de lessen af op je eigen tempo, wanneer je maar wilt. 

 

De cursus blijft levenslang voor je beschikbaar, dus als je momenteel geen tijd hebt, of alles later nog eens opnieuw wil doen, geen probleem. Eens aangekocht heb je voor altijd toegang tot de volledige cursus.

1.6. De twee delen monteren.00_01_49_02.
1.2. De onderste kom draaien.00_05_18_08

Wat leer je allemaal in de cursus?

 

Zodra je je hebt ingeschreven, krijg je een bevestingsmailtje met uitleg over hoe je kan inloggen op het cursusplatform. Daarnaast kan je toegang aanvragen tot de Facebookgroep.

In module 1 leer je hoe je een theepot maakt 'à la Fernand', een model dat bestaat uit twee wijde kommen. Hij laat je zien hoe je je klei voorbereidt, hoe je de twee kommen draait en aan elkaar monteert, hoe je een deksel en een teutje draait, en hoe je een oor trekt om aan de theepot te zetten.

In module 2 laat Fernand je zien hoe je een iets klassieker model theepot kan maken, het 'bolletje'. Hij toont je opnieuw de verschillende stappen van een theepot: de pot draaien en afdraaien, het dekseltje draaien en afdraaien, een teutje draaien en monteren en een oor trekken, rechtstreeks aan de pot.

 

Hiermee heb je de basis om aan de slag te gaan met het ontwerpen en maken van je eigen model theepot. Je kan de videolessen levenslang blijven bekijken, én kan je terecht in de Facebookgroep met alle oud-cursisten van de cursus, waar je met je vragen of problemen terechtkan, en waar je in contact kan blijven met je medecursisten.

2.4. Een oor trekken.00_04_12_03.Still00
Even samenvatten. Als je beslist je in te schrijven voor de cursus Twee theepotten met Fernand Everaert, dan krijg je:
 
 • De volledige videocursus met 2 modules, 15 videolessen, 1 u en 42 min. aan videolessen
 • Begeleidende pdf-documenten 
 • Toegang tot de gesloten Facebookgroep voor alumni van de online cursussen van De Cursist
 • Levenslang toegang tot het cursuspakket
 
1.5. De bovenste kom en het deksel afdra

Ik ben niet zo sterk met de computer, gaat dat wel lukken?

Het lesplatform zit eenvoudig in elkaar en werkt erg intuïtief. Hoe het werkt wordt haarfijn uitgelegd in de mailtjes die je binnen krijgt, en als er iets niet helemaal lukt, dan zijn we er voor jou. Nele houdt zich klaar om alle technische kwesties op te lossen. 

Ik heb geen tijd om iedere week de lessen te bekijken.

Geen enkel probleem. Je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. Je kan de lessen dus volgen wanneer het jou past. En als we de cursus zouden updaten, aanpassen of aanvullen, dan krijg je ook die updates er sowieso bij.

Ik heb geen (toegang tot) een keramiekoven.

We verzamelden een uitgebreide lijst van adressen in België en Nederland van keramiekateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor derden. Wie weet vind je wel een adresje in je buurt?

Ik ben een beginner. Heb ik voorkennis nodig om deze cursus te volgen?

Als je nog niet kan draaien, dan raden we aan om eerst de basiscursus 'Van klei tot kom: leer draaien met Françoise Busin' te volgen. Om een theepot te draaien heb je best al wat klei-ervaring. We gaan ervan uit dat je vlot tassen en kommetjes draait om deze cursus te kunnen volgen.

De online videocursus Twee theepotten: leer een theepot maken op de draaischijf met Fernand Everaert is perfect voor jou …: 

 • … als je de basis van draaien al onder de knie hebt, en helemaal klaar bent voor een uitdaging.

 • … als je al veel ervaring hebt met draaien en eens een theepot wil proberen naar het model van Fernand. 

 • … als je al ooit een theepot hebt proberen maken, maar dat nooit echt gelukt is. 

 • … als je graag een leidraad hebt om naar terug te grijpen.

 • … als je graag meesterkeramist Fernand Everaert aan het werk wil zien.

 • … als je thuis op je eigen tempo wil leren draaien, maar toch graag deel uitmaakt van een groep die hetzelfde aan het leren is.

 • … als je graag in detail ziet wat je handen moeten doen tijdens het draaiproces, en je graag de uitleg van de docent een aantal keer opnieuw afspeelt. 

 • ... als je je draaivaardigheden wil scherpstellen om zo meer verschillende vormen te kunnen maken.

 

Als je op één of meer van bovenstaande vragen ja hebt geantwoord, dan ben je de ideale cursist voor onze cursus! 

Twee theepotten promo.png
 €99
Twee theepotten:
leer theepotten maken
met Fernand Everaert
 • De volledige videocursus van 2 modules, 15 videolessen, 1 u en 42 min. aan videolessen
 • Begeleidende pdf-documenten 
 • Toegang tot de gesloten Facebookgroep voor alumni van de online cursussen van De Cursist
 • Levenslang toegang tot het cursuspakket