Werken met een gietmal

De wereld van keramiek draaien mag dan enorm uitgebreid zijn, ook zonder een draaischijf zijn de mogelijkheden van klei legio.
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Door gietklei te gebruiken in een gipsen mal kan je werkelijk alle kanten uit met je keramiek. Je giet vloeibare klei in een gipsen vorm en laat die een aantal minuten ‘trekken’.

Doordat de gips water aan de klei onttrekt, zal de buitenste ‘schil’ snel drogen. Je giet de overtollige klei weer uit de mal, en klaar is kees, je hebt een replica gemaakt in klei. Netjes afwerken, laten drogen en je kan aan de slag met de volgende kopie.

Een heerlijk systeem om snel series te maken, of om ingewikkelde vormen efficiënt te dupliceren. Maar let op, mallen maken en gebruiken is een echte kunst, er komt wel wat bij kijken. Als je niet goed weet waar je aan begint, is je atelier voor je het weet een zootje.

Je kan kant-en-klare gietmallen halen in een keramiekzaak, maar je kan zelf ook aan de slag met gips om een volledig persoonlijke mal te maken. Let er wel voor op dat je klei en gips niet vermengt, want dat kan problemen geven… een tipje van de ijsberg wat betreft mogelijkheden zie je hier.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Ontdek al onze cursussen en word ook maker.

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei: kleurrijke tapaskommetjes.

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.