• Nele

Wat zijn 'cones' en hoe gebruik je ze?

Je koopt een kant-en-klaar glazuur in de winkel voor je nieuwste werkstuk. Op het etiket lees je 'bakken tot cone 06-08'. Of misschien hoorde je keramisten praten over de temperatuur van een keramiekoven. Maar in plaats van graden Celsius, spraken ze van cone 10. Wat zijn die cones, en waarvoor worden ze gebruikt?


Wat zijn cones?

Cones zijn kleine stukjes klei in de vorm van een kegel. Ze zijn zo samengesteld dat ze buigen en smelten vanaf een bepaalde temperatuur, afhankelijk van het nummer op de cone. Zo zie je welke temperatuur de oven heeft bereikt. Als je verschillende cones gebruikt, kun je ook zien hoe snel de temperatuur in de oven stijgt.

Cones dateren van de tijd dat er nog geen digitale temperatuurregelaars waren. Ze waren toen de enige manier om te zien wanneer de oven warm genoeg was en je kon stoppen met stoken. Vandaag de dag worden ze af en toe nog gebruikt, wanneer keramisten een complex effect willen bereiken waarvoor zowel de temperatuur als de snelheid waarmee de temperatuur stijgt erg belangrijk is.


Hoe ‘lees’ je cones?

Er zijn verschillende series van cones op de markt. De bekendste zijn Cone Orton en Cone Seger. De nummering van cones gebeurt op een schaal van 022 tot 14, van lage temperatuur naar hoge temperatuur.


Let op: cone 6 is niet hetzelfde als cone 06. Als het cone-nummer met een 0 begint, kan je dat als een negatief nummer beschouwen. Een cone met nummer 014 is dus hoger dan een cone met nummer 020.


Om te achterhalen welke temperatuur je nodig hebt voor het glazuur dat je kocht, zoek je het cone nummer op het etiket op in deze tabel.

Die keramisten die je hoorde praten, hadden het dus over een temperatuur van 1305° Celsius. En die glazuur die je in de winkel kocht, moet je bakken op een temperatuur van 956 tot 999° Celsius. Zo simpel is het!

752 keer bekeken0 reacties
  • De Cursist leert alles over keramiek Pinterest
  • De Cursist leert alles over keramiek Instagram
  • De Cursist leert alles over keramiek Facebook

© 2020 by De Cursist