Wat doe je met beschimmelde klei?

Klei bevat organisch materiaal, én het moet altijd vochtig blijven … een ideale omgeving voor de ontwikkeling van schimmel.
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

De kans is dus groot dat je op een dag een zak klei opent die groene of zwarte vlekken heeft gekregen. Weggooien dan maar? Helemaal niet! Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. We zetten ze even op een rijtje.

Kneed de schimmel in de klei

Sommige lezers trekken nu misschien hun neus op, maar eigenlijk kan schimmel op je klei geen kwaad. Eens je werkstuk in de oven zit, zal het immers helemaal wegbranden en geen sporen nalaten. Er zijn zelfs keramisten die beweren dat een beetje schimmel de klei meer plastisch maakt, en dus makkelijker om te draaien.

Als je natuurlijk allergisch bent, of de schimmel gewoon vies vindt, dan is dit geen optie voor jou. Maar onthou wel dat schimmel eigenlijk niet echt kwaad kan voor je werkstuk.

Snijd de buitenste laag eraf

In veel gevallen vind je de schimmel enkel op de buitenste, oppervlakkige laag van de klei. Je kan dus vaak gewoon die buitenste laag afsnijden met een draad, en het probleem is opgelost. Als de schimmel toch dieper gedrongen is, dan is deze optie natuurlijk niet voldoende, maar dat is eerder zeldzaam.

Een persoon snijdt een blok klei voor keramiek in stukken met een snijdraad op een houten plank

Voeg bleekmiddel toe

Veel keramisten gebruiken bleekmiddel om schimmel te bestrijden. Verdun het eerst met voldoende water, volgens een verhouding van ongeveer 9 delen water en 1 deel bleekmiddel. Verstuif het dan met een spuitflesje op de klei, of giet het gewoon rechtstreeks in de zak klei.

Met deze methode ben je zeker dat de schimmel geen kans maakt, want bleekmiddel is een krachtig wapen. En dat is ook de reden waarom deze methode niet altijd de beste optie is. Want ook al heb je het bleekmiddel verdund, het is nog steeds geen goed idee om de klei daarna met blote handen te kneden.

Je draagt beter handschoenen voor deze stap. Eens het verdunde bleekmiddel in de klei is opgenomen, kan je de klei wel met blote handen draaien. Al kan het wel zijn dat je handen daar niet echt blij van worden.

Of voeg Dettol toe

Een oplossing die iets milder is voor je handen, is Dettol. Je kan het opnieuw verdunnen met voldoende water en rechtstreeks in de zak klei gieten, of je kan eerst de klei vochtig maken met water en vervolgens enkele druppels Dettol in de klei kneden.

De geur valt alvast beter mee dan als je bleekmiddel gebruikt, maar de nadelen zijn grotendeels hetzelfde. De makers van Dettol raden aan om handschoenen te dragen als je hun product gebruik. Dat is tijdens het kneden geen probleem, maar wel tijdens het draaien.

Sprenkel een beetje azijn

Als je liever geen kunstmatige producten gebruikt, kan je ook azijn proberen. Dit is een stuk milder dan bleekmiddel of waterstofperoxide, dus je hoeft het zelfs niet te verdunnen. Verstuif het met een spuitflesje op de klei, of giet het rechtstreeks op de delen van de klei waar de schimmel groeit. Laat het overnacht even weken, en kneedt het daarna in de klei om een gelijkmatige consistentie te bekomen.

een spuitfles met vloeistof en citroenen op een keukenaanrecht

Azijn biedt een extra voordeel, want het maakt je klei zachter, en meer werkbaar. Een nadeel is dan weer dat de geur niet zo aangenaam is. Zorg dus dat je de klei die je met azijn behandelt eerder vroeger dan later gebruikt, zodat de geur niet te veel in je werkruimte blijft hangen.

Of kies voor epsomzout

Misschien ken je epsomzout al, als een ontspannend badzout, maar het kan ook gebruikt worden om schimmel te bestrijden. Je moet het dan wel eerst goed oplossen in water, want als er zoutkorrels overblijven in je klei dan kunnen die in de oven lelijke vlekken maken.

een houten lepel met daarin epsomzout

Naast schimmelbestrijding zorgt epsomzout ook voor meer flocculatie, of vlokvorming, in je klei: de kleipartikelen zullen meer samenhangen. Dat kan je klei meer werkbaar maken als die wat te plakkering is, maar als je teveel epsomzout toevoegt dan wordt je klei te hard en stijf.

Zorg dus dat je epsomzout slechts een beetje bij beetje toevoegt, zodat je de effecten goed in de gaten kan houden.

Samengevat

Je merkt het, er zijn heel wat verschillende opties om schimmel in je klei te bestrijden. En ook al raak je de schimmel niet helemaal kwijt, onthoud goed dat het eigenlijk geen kwaad kan. Want de oven maakt er sowieso korte metten mee!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Zelf met klei aan de slag?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

Technieken
Nele

Shinogi

Een Japanse decoratietechniek die je toepast op lederharde klei.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.