Polijsten, hoe werkt dat?

Als je werkt met een kleisoort die van zichzelf al een mooie kleur heeft, dan kan het een idee zijn om die niet te glazuren, maar enkel te polijsten.
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Je kan een werkstuk op de draaischijf polijsten door het als het lederhard is, vast te zetten met kleibolletjes, zoals je doet bij het afdraaien, en dan met een hard object over het oppervlak te gaan. Dat lukt goed met de vlakke kant van een metalen lomertje, of met een gladde steen.

Als je pot helemaal droog is, kan je ook verder polijsten door ‘m met olie in te wrijven, en er dan met een plastiekzak of een stukje huishoudfolie over te gaan. Op die manier kan je je pot volledig laten blinken.

Eens je een pot gepolijst hebt, is het niet zo’n goed idee om hem alsnog te glazuren. Door het polijsten zitten de poriën aan de buitenkant van je pot helemaal dicht, en je pot zal het glazuur niet meer goed opnemen, met lelijke resultaten als gevolg. Maar, zoals altijd, experimenteren is aan te raden!

Zelf polijst ik graag de onderkant van tassen, kommen en vazen, omdat die sowieso niet geglazuurd worden, en zo krijg je een zachte, gladde onderkant. Geen krassen op je keukenblad dus. En het is een mooie techniek om dan verder te gaan met roostoven of terra sigliata, maar daarover later meer.

Zonder draaischijf polijsten kan natuurlijk ook, maar dat is een pak meer werk, omdat het handmatig véél trager gaat. Maar… de aanhouder wint!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Ontdek al onze cursussen en word ook maker.

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei kleurrijke tapaskommetjes

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.