Kintsugi of de kunst van het repareren

Kintsugi is de Japanse kunst om scherven van keramiek of porselein met goud- of zilverkleurige lak weer te lijmen.
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

De kunst bestaat erin de littekens te laten zien en zelfs in de verf te zetten, in plaats van ze te verbergen. De techniek kan ook gezien worden als een metafoor om emotionele wonden te helen.

Het woord kintsugi (金継ぎ) komt van het Japanse kin (goud) en atsugi (verbinding), en betekent dus letterlijk ‘gouden verbinding’. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en reparatie bij aan de schoonheid van een voorwerp. Kintsugi werd in de late 15e eeuw in Japan ontwikkeld en in de loop van de tijd ook toegepast in China, Vietnam en Korea.

Een kom met Kintsugi

De techniek is een uiting van de filosofische stroming wabi sabi, een boeddhistische wereldbeschouwing die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid benadrukt. De scherven van een gebroken stuk worden met Urusei-lak weer aan elkaar gelijmd, de gaten van ontbrekende stukken worden met Urushi-pasta opgevuld. Op die urushi wordt dan een dun laagje edelmetaal gestrooid in goud, zilver of platina.

In de Japanse leer wordt het voorwerp na de herstelling zo waardevoller dan voordien. De herstelling benadrukt de breuklijnen en dus de geschiedenis van het voorwerp, wat het dierbaarder maakt. Dezelfde redenering kan ook opgaan voor onszelf. Ons verleden laat zijn sporen na in ons hart, ons lichaam, onze ziel. Zij zijn getuige van alles wat we beleven.

Twee handen houden een kom vast die herstelt werd volgens de kintsugi methode

De kunst bestaat er dan in om de barsten en scheuren zichtbaar te laten en niet te willen verbergen, er als het ware gouden littekens van maken die ons sterker, mooier en waardevoller maken. We hoeven onze imperfecties en littekens niet te verbergen, want zij vertellen het verhaal van ons leven. Troostende gedachte, niet?

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Aan de slag met klei?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

Technieken
Nele

Shinogi

Een Japanse decoratietechniek die je toepast op lederharde klei.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.