Van klei tot kom:

leer keramiek draaien

met Françoise Busin van Keramika

In acht weken tijd leer je hoe je van een klomp klei je eigen series schaaltjes, tassen, bekers en kommen draait. En dat zonder verwarring, zonder frustratie, en zonder tijdsdruk. Want je leert alles op je eigen tempo, aan de hand van een duidelijk stappenplan, detailuitleg en online begeleiding in groep met je medecursisten. 

Françoise Busin

Françoise Busin heeft 30 jaar ervaring met draaien. Ze is een erkende ambachtsvrouw en geeft al 25 jaar les. Ze heeft al honderden mensen begeleid in het leren draaien, en weet als geen ander hoe ze iets kan uitleggen zodat mensen het tot in het detail begrijpen. 

Nele Ostyn

Nele Ostyn is videomaker, copywriter en voor deze cursus een manusje-van-alles. Zij filmde en monteerde de videocursus en zorgt ervoor dat alle digitale wieltjes en radartjes gesmeerd blijven draaien. 

KERAMIKA_LOGO_CMYK.png
 • Keramika Facebookpagina
 • Website Keramika

Samen maakten we de eerste online cursus keramiek draaien in het Nederlandse taalgebied. We leggen je in duidelijke videolessen stap voor stap uit hoe je van een klomp klei tot je eigen, zelf gedraaid serviesgoed komt. 

 

 • Geen wachtlijst, want er zijn plekken genoeg!

 • Je volgt de videocursus wanneer je wilt, op het moment dat het jou past. Zo kan je leren draaien prima combineren met je andere bezigheden.

 • De videolessen laten in detail zien hoe je je handen moet zetten, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met lessen die je stap voor stap laten zien hoe je de klei naar je hand kan zetten.

 • We besteden uitgebreid aandacht aan belangrijke basistechnieken zoals centreren en optrekken, zodat je daar écht mee aan de slag kan.

 • We voorzien online ondersteuning in een gesloten Facebookgroep waar je vragen kan stellen, je werk kan laten zien en feedback kan vragen, zodat je je fouten kan corrigeren en meteen verder kan.

 

Deze online videocursus volg je op je eigen tempo, met online begeleiding in een groep van medecursisten. Je krijgt vanaf de start de basistechnieken aangeleerd, en leert zo stap voor stap van een klomp klei een serie van je eigen kommen, tassen, bekers en schaaltjes maken. 

Zo’n online cursus, hoe gaat dat nu concreet in z’n werk?

 

De volledige cursus verloopt online. Dat wil zeggen dat je, als je inschrijft, een websiteadres ontvangt. Op dat adres verschijnt iedere week een nieuwe module online, met een aantal videolessen, begeleidende tekst, en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes.

 

Daarnaast word je bij inschrijving lid van een gesloten groep op Facebook met Françoise, Nele en je medecursisten. Je kan er vragen stellen, filmpjes van je werk delen, je mening geven over de cursus, feedback vragen en kletsen met je medestudenten.

Wekelijks beantwoordt Françoise alle vragen over het draaien, Nele de digitale kant van de zaak draaiende en beheert het lesplatform. Omdat de workshop online doorgaat, hoef je je niet te verplaatsen. Je verzamelt zelf het nodige materiaal om te kunnen draaien, en werkt de lessen af op je eigen tempo, wanneer je maar wilt.

 

De cursus blijft levenslang voor je beschikbaar, dus als je geen tijd hebt in mei, of alles later nog eens opnieuw wil doen, geen probleem. Eens aangekocht heb je voor altijd toegang tot de volledige cursus.

Wat leer je allemaal in de cursus?

 

Zodra je je hebt ingeschreven, krijg je een bevestingsmailtje met een link om lid te worden van de gesloten Facebookgroep. En op 1 mei gaan we officieel van start. Dan krijg je een mailtje in je mailbox met de link naar de cursus. Je vindt er module 1 en 2.

In module 1 bekijken we klei en zijn eigenschappen en soorten, welk gereedschap je nodig hebt, hoe een draaischijf werkt, hoe je veilig en proper kan werken en hoe je gebruikte klei kan recupereren.

In module 2 laten we je zien hoe je klei kneedt en hoe je best aan je draaischijf zit. We tonen je stap voor stap hoe je moet centreren, en wat de veelgemaakte fouten zijn. Daarna oefenen we op het open- en optrekken van de klei, het vormen van een cilinder, het afsnijden van een stukje van de wand, en nemen ook hier de veelgemaakte fouten onder de loep. Zo start je meteen met een stevige basis.

 

Op vrijdag 8 mei komt module 3 online. Dan gaan we spelen met de klei en ontdek je hoe je de klei kan vormgeven vanaf een rechte cilinder. We bekijken daarnaast hoe je een vorm het beste kan laten drogen. 

Op vrijdag 15 mei word je verwend met twee modules in één keer. In module 4 bekijken we de verschillende stappen van het afdraaien, en in module 5 leren we glazuren. Als je niet meteen een plek vindt om je werk te laten bakken, geen nood. Je kan deze module gerust overslaan en op een later moment terugkeren.

 

Module 6, waarin we voor het eerst een serie gaan maken, komt eraan op vrijdag 22 mei. We laten je zien hoe je een reeks tapaskommetjes kan draaien en afdraaien. 

 

Op vrijdag 27 mei zijn de tassen aan de beurt. In module 7 draai je je eerste serie tassen. Je leert ook hoe je een tas met voet afdraait, en hoe je een oor kan maken en bevestigen.

In module 8, beschikbaar op vrijdag 5 juni, gaan we met wat meer klei aan de slag en draaien we een serie bekers. Afsluiten doen we met module 9, op vrijdag 12 juni. Dan draaien we een serie ontbijtkommen. 

 

Omdat je de cursus op je eigen tempo kan volgen en niet iedereen even snel gaat, blijft de online begeleiding en feedback doorlopen tot vrijdag 26 juni. Maar ook na die datum kan je de videolessen levenslang blijven bekijken, én we zorgen voor een tweede Facebookgroep, zodat je in contact kan blijven met je medecursisten.

Even samenvatten. Als je beslist je in te schrijven voor de cursus Van klei tot kom: leer draaien op de draaischijf met Françoise Busin, dan krijg je:
 
 • De volledige videocursus, 9 modules, 30 videolessen, meer dan … uur aan videolessen
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, inspiratie en lijstjes
 • Acht weken online begeleiding en ondersteuning in een gesloten Facebookgroep met je medecursisten
 
 En, omdat het de eerste keer is dat we een online cursus organiseren, hebben we nog een extraatje voor je. Wie zich nu inschrijft, krijgt er nog eens het volgende bovenop:
 

Ik ben niet zo sterk met de computer, gaat dat wel lukken?

Het lesplatform zit eenvoudig in elkaar en werkt erg intuïtief. Hoe het werkt wordt haarfijn uitgelegd in de mailtjes die je binnen krijgt, en als er iets niet helemaal lukt, dan zijn we er voor jou. Nele houdt zich klaar om alle technische kwesties op te lossen. 

Ik ben niet zo creatief, ga ik wel kunnen draaien?

Draaien is niet makkelijk, en het vergt veel oefening. Maar zoals Françoise altijd zegt, het lukt bij iedereen, tenzij bij diegenen die ermee stoppen voordat het lukt. En misschien ben je wel creatiever dan je denkt?

 

Ik heb geen tijd om iedere week de lessen te bekijken.

Geen enkel probleem. Je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. Meer nog, als we de cursus zouden updaten, aanpassen of aanvullen, dan krijg je ook die updates er sowieso bij.

De online videocursus Van klei tot kom: leer draaien op de draaischijf met Françoise Busin is perfect voor jou …: 

 • … als je nieuwsgierig bent naar klei en graag een goeie start wil nemen als beginneling. 

 • … als je nu al graag met klei werkt en zin hebt om ook het draaien onder de knie te krijgen. 

 • … als je ooit al gedraaid hebt maar graag de basics wil herbekijken in een duidelijk stappenplan. 

 • … als je graag een leidraad hebt om naar terug te grijpen: een duidelijk stappenplan dat de basistechnieken helder laat zien.

 • … als je graag wil leren hoe je series maakt.

 • … als je thuis op je eigen tempo wil leren draaien, maar toch graag deel uitmaakt van een groep die hetzelfde aan het leren is.

 • … als je graag in detail ziet wat je handen moeten doen tijdens het draaiproces, en die de uitleg van de docent graag een aantal keer opnieuw afspeelt. 

 • ... als je tijdens het draaien het gevoel hebt dat de klei jou leidt in plaats van omgekeerd, en daar iets aan wil doen.

 

Als je op één of meer van bovenstaande vragen ja hebt geantwoord, dan ben je de ideale cursist voor onze cursus! En je hebt geluk, want omdat het de eerste keer is dat we de cursus lanceren, kan je profiteren van een speciale prijs. In de toekomst zal je deze cursus nooit meer aan dezelfde lage prijs kunnen kopen.

€299
Van klei tot kom:
leer keramiek draaien
met Françoise Busin van Keramika
 • de volledige videocursus met 9 modules en 30 lessen
 • begeleidende pdf-documenten
 • 8 weken online begeleiding en ondersteuning
 • 100 kg klei bij Colpaert bij ophaling in de winkel
 • €100 korting bij aankoop van een draaischijf Shimpo RK-3D
KERAMIKA_LOGO_CMYK.png
 • Keramika Facebookpagina
 • Website Keramika
 • De Cursist leert alles over keramiek Pinterest
 • De Cursist leert alles over keramiek Instagram
 • De Cursist leert alles over keramiek Facebook

© 2020 by De Cursist