IMG_2084.JPG

Grafische decoratietechnieken
met Anima Roos

In deze cursus leer je 10 fantastische technieken om tekening, kleur en tekst op je werk aan te brengen. Je leert elke techniek helemaal op je eigen tempo, aan de hand van duidelijke videolessen en een duidelijk stappenplan met detailuitleg. Daarnaast krijg je ook online begeleiding in een reeks online vragensessies.

Inschrijven kan tot en met
zondag 31 oktober 2021.

 • De volledige videocursus met 10 modules, 49 lessen en 3u52min. aan videomateriaal, waarbij 10 grafische decoratietechnieken voor keramiek aan bod komen
 • 21 begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, inspiratie en materialenlijsten
 • bijhorende live vragensessies waar je al je vragen kan stellen
 • de mogelijkheid om een materialenpakket (€47) bij te kopen dat al het materiaal bevat dat je zal nodig hebben van Colpaert-Van Leemputten in Nevele

Benieuwd hoe zo'n online cursus eruit ziet? Hoe de online lessen verlopen? Nieuwsgierig naar de docente?

Schrijf je hier in voor één van de GRATIS infosessies en stel ons al je vragen!

 
8.2. Wegwassen van kleur.00_05_04_01.Sti
Je zit zo vaak als je maar kan met je handen in de klei en experimenteert graag met nieuwe vormen en technieken.  Maar tijdens het afwerken van je werkstukken val je vaak terug op dezelfde decoratietechnieken die je keer op keer gebruikt. En dat terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn. Van stempelen en tekenen met een tekenpen tot het overbrengen van een laserprint of zeefdruk tot het maken van eenvoudige transfers: je leert het allemaal in deze cursus!

Je hebt ondertussen al heel wat ervaring met keramiek: je hebt werkstukken gemaakt in alle vormen en maten. Nu ben je helemaal klaar om nog een stukje verder te gaan:

 

 • Je draait regelmatig werkstukken om aan vrienden of familie cadeau te doen, en wil die graag  helemaal personaliseren.

 • Je bent helemaal verliefd op het medium keramiek en wil er nog een creatief schepje bovenop doen.

 • Je hebt al zoveel simpele koffietassen en ontbijtkommen gemaakt, en wil je graag wagen aan een opvallend patroon, een delicate tekening, of andere uitdagende decoraties.

 • Je hebt tonnen inspiratie om je werkstukken te decoreren, maar weet niet goed hoe je je idee kan realiseren.

 • Je bent bang dat je eigen tekentalent te wensen overlaat, en wil je creativiteit eerder verkennen met decoratietechnieken die bestaande afbeeldingen gebruiken.

 • Je probeerde al enkele decoratietechnieken uit, en bent nieuwsgierig naar wat er nog allemaal mogelijk is.

Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

6.2. De print maken.00_01_36_16.Still005
Je staat te trappelen om aan de slag te gaan met grafische decoratietechnieken. Maar hoe doe je dat precies?
 
Je vindt online heel wat voorbeeldfilmpjes die je kan proberen volgen. Alleen leggen zulke filmpjes vaak niet alles uit wat je moet weten om er zelf mee aan de slag te kunnen.
 
Je kan er een boek bijnemen en zo je kennis verder opbouwen. Maar om een nieuwe techniek te leren, heb je aan tekst en foto’s vaak niet genoeg. Je ziet de handelingen niet, en die zijn net cruciaal.  
 
Je kan op zoek gaan naar een workshop over decoratietechnieken. Alleen zijn er maar weinig ateliers te vinden die in detail ingaan op decoratietechnieken. En als je er eentje vindt, past die niet altijd in je drukke agenda. Of het is razendsnel volzet …  

Heel wat keramisten willen graag experimenteren met grafische decoratietechnieken. Maar dat is niet altijd zo makkelijk...

 

Er zijn een aantal redenen waarom cursisten die dromen van prachtige decoraties, toch afhaken:

 

 • Je zoekt al een tijdje naar een cursus die gefocust is op grafische decoratietechnieken, maar vindt niet wat je zoekt.

 • Je volgde al een korte workshop waar je één of twee decoratietechnieken leerde, maar het smaakte naar meer.

 • Je probeerde al eens op eigen houtje om een nieuwe decoratietechniek toe te passen, maar je had niet de juiste instructies. 

 • Je hebt het moeilijk om een les op een vast tijdstip te combineren met je drukke agenda.

 • Je schreef je in voor een les, maar die mist duidelijke instructies, het is té vrij.

 • Je vindt geen lessen die je de technieken aanleren die je graag wil leren, je wil zelf kunnen kiezen wat jouw volgende project wordt.

Klinkt dat voor jou herkenbaar? Het kan ook een stuk makkelijker.

 

Voor veel decoratietechnieken zijn er tal van parameters die juist moeten zijn om een goed resultaat te krijgen. Het is echt een vak apart. Net daarom heb je de expertise van een goeie docent nodig om deze technieken onder de knie te krijgen. Een docent met bakken ervaring, niet alleen in het draaien maar ook in het lesgeven. Want ook het aanleren van deze technieken is een vak apart!  

Om elk van de vele parameters goed te krijgen, is het belangrijk dat je het hele proces stap voor stap aanleert. Met gedetailleerde uitleg voor elke stap. Zodat je de veelgemaakte fouten kan vermijden, en de techniek echt onder de knie krijgt. 

 

Belangrijk is dat je een overzichtelijk stappenplan hebt om naar terug te grijpen, zodat je snel even kan opfrissen wat je moet doen als je even de draad kwijt bent. 

 

Belangrijk is dat je tijdens de online sessies vragen kan stellen, bijgestuurd wordt, en duidelijkheid krijgt als je ergens mee zit.

 

Je liefde voor klei heb je al gevonden en laat je nooit meer los. Die liefde wordt alleen maar dieper eens je ziet wat je nog allemaal kan doen met wat nieuwe decoratietechnieken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is de juiste begeleiding. En veel goesting natuurlijk! 

5.4. Mogelijke varianten 1.00_07_48_15.S
Speciaal voor keramisten zoals jij is er nu deze online videocursus:
 
Grafische decoratietechnieken
met Anima Roos
In deze cursus leer je 10 fantastische technieken om tekening, kleur en tekst op je werk aan te brengen. Je leert elke techniek helemaal op je eigen tempo, aan de hand van duidelijke videolessen en een duidelijk stappenplan met detailuitleg. Daarnaast krijg je ook online begeleiding in een reeks online vragensessies.
Anima Roos

Anima Roos is al decennia lang gepassioneerd door klei. Reeds 40 jaar heeft ze haar eigen atelier. Ze stelt tentoon in binnen en buitenland. Door de jaren heen heeft ze zich verdiept in zeer uiteenlopende keramische technieken. Als ervaren lesgeefster deelt ze graag ze haar expertise met haar cursisten.

Nele Ostyn

Nele Ostyn is videomaker, copywriter, vrouw achter 'De Cursist' en voor deze cursus manusje-van-alles. Zij filmde en monteerde de videocursus, schrijft de nieuwsbrieven, blogs en cursusteksten, maakt tekeningen en zorgt ervoor dat alle digitale wieltjes en radartjes gesmeerd blijven draaien. 

Na het grote succes van de online videocursussen voor beginners en voor gevorderden, was het tijd om een nieuw hoofdstuk te verkennen. We doken de opnamestudio in en maakten samen een reeks duidelijke videolessen voor keramisten die een waaier aan decoratietechnieken onder de knie willen krijgen. 

 • Geen wachtlijst, want er zijn plekken genoeg!

 • Je kiest zelf wanneer je de cursus volgt, op een moment dat voor jou past. Even geen tijd om de volgende les te volgen? Geen probleem. 

 • In elke les zie je in detail welke materialen je nodig hebt, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met per module een nieuwe techniek die aan bod komt. 

 • We voorzien online ondersteuning in bijhorende online vragensessies waarin je Anima al je vragen kan stellen.

 

Je volgt deze videocursus op je eigen tempo, van thuis uit en kan vragen stellen in de bijhorende live vragensessies. Je leert 10 fantastische decoratietechnieken, van wax resist tot zelfgemaakte decals, en kan na het eind van de cursus je creativiteit helemaal de vrije loop laten. 

2.1. Stempelpasta voorbereiden.00_03_02_

Hoe werkt dat precies, zo'n online cursus?

 

De volledige cursus verloopt online. Als je je inschrijft, krijg je een websiteadres waar je iedere week een nieuwe module ziet verschijnen. Elke module bevat een aantal videolessen, begeleidende tekst, en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes.

Zit je ergens vast? Is er iets niet duidelijk? We organiseren ook bijhorende live vragensessies die je van thuis uit kan mee volgen. Ze zijn de ideale gelegenheid om al je vragen over de cursus en de technieken op ons los te laten.

Omdat de cursus online doorgaat, kan je de lessen gewoon van thuis uit volgen. Je verzamelt zelf het nodige materiaal, en werkt de lessen af op je eigen tempo, wanneer het voor jou past. 

 

Heb je even geen tijd? Of wil je de lessen later nog eens opnieuw doen? Geen probleem, want de cursus blijft levenslang voor je beschikbaar. Eens aangekocht heb je voor altijd toegang tot de volledige cursus.

2.1. Stempelpasta voorbereiden.00_01_07_
1.4. Op de klei aanbrengen.00_03_17_09.S

Wat leer je allemaal in de cursus?

 

Zodra we je inschrijving hebben ontvangen, krijg je van ons een bevestingsmailtje met de inloggegevens voor het cursusplatform. Eens ingelogd kan je naar hartelust in alle modules duiken.

 

In module 1 leer je hoe je een tekening overbrengt met een glasplaat. We bespreken de materialen  die je hiervoor nodig hebt, en hoe je de nodige voorbereidingen treft.

 

In module 2 slaan we aan het stempelen. Bij deze methode moet je goed letten op de ondergrond waar je op stempelt, want die bepaalt welk pigment je gebruikt, en welke baktemperatuur je moet kiezen.

Module 3 is helemaal gewijd aan het aanbrengen van tekst op keramiek. We gebruiken een tekenpen om te schrijven op zowel geglazuurd als biscuit gebakken werk.

 

In module 4 schakelen we over op koudwas, in de handel vaak wax resist genoemd. We leggen de techniek uit en tonen ook tal van voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen. 

3.1. Schrijven op glazuur.00_04_42_13.St
6.2. De print maken.00_01_36_16.Still005

In module 5 brengen we een laserprint over op klei. We overlopen hoe je de print voorbereidt, inkleurt en overbrengt, en bespreken ook enkele varianten van deze techniek.

 

In module 6 gaan we aan de slag met zeefdrukmotieven. We leggen stap voor stap uit hoe je deze techniek tot een goed einde brengt, en bespreken ook hier enkele mogelijke varianten. 

Module 7 toont je hoe je een tekening kan verkrijgen door iets anders weg te wassen. Eerst wassen we kleur weg, daarna creëren we een reliëf door net de klei van de ondergrond weg te wassen. In module 8 werken we met decals, ook wel transfers genoemd. We focussen in deze module op het gebruik van industriële decals. 

7.4. Afdraaien.00_02_32_10.Still006.jpg
9.2. De zelfgemaakte zijdecal aanbrengen

In module 9 gaan we zelf aan de slag om onze eigen decals te maken. We maken zijdedecals en decals op CMC-papier, en overlopen ook enkele veel voorkomende fouten bij het gebruik en het stoken van decals.

 

In module 10 tenslotte werken we met fired-on images. We leggen stap voor stap uit hoe je deze techniek correct toepast, en tonen ook tal van voorbeelden om je te inspireren. 

Een hele boterham, deze 10 modules. Zodra je deze technieken onder de knie hebt, kan de pret pas echt beginnen. Want de mogelijkheden om deze technieken aan te passen en te combineren naar wat je zelf graag wilt maken, zijn eindeloos.

 

Omdat niet iedereen even snel werkt, organiseren we bijhorende live vragensessies voor al jullie vragen en bedenkingen. Maar ook na die sessies blijven de videolessen levenslang beschikbaar. Zo heb je alle tijd om op je eigen tempo alle technieken te ontdekken en te herontdekken.

5.3. De print overbrengen.00_03_44_09.St

Module 7 toont je hoe je een tekening kan verkrijgen door iets anders weg te wassen. Eerst wassen we een kleurlaag weg, daarna creëren we een reliëf door net de klei van de ondergrond weg te wassen.

 

In module 8 werken we met decals, ook wel transfers genoemd. We focussen in deze module op het gebruik van industriële decals

7.2. De decal aanbrengen - eenvoudig.00_
Even samenvatten. Als je je inschrijft voor de cursus Grafische decoratietechnieken met Anima Roos, dan krijg je:
 
 • de volledige videocursus met 10 modules, 49 lessen en 3u52min. aan videomateriaal, waarbij 10 grafische decoratietechnieken voor keramiek aan bod komen

 • 21 begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, inspiratie en materialenlijsten

 • bijhorende live vragensessies waar je al je vragen kan stellen

 • de mogelijkheid om een materialenpakket van Colpaert bij te kopen (€47) dat al het materiaal bevat dat je nodig zal hebben

8.1. Voorbereiding.00_01_02_14.Still002.

Ik ben niet zo sterk met de computer, gaat dat wel lukken?

We werken met een eenvoudig lesplatform, dat erg intuïtief in elkaar zit. We leggen je haarfijn uit hoe het werkt in je welkomstmailtje. Lukt er toch iets niet? Dan staan we klaar om je te helpen. 

Ik heb al best veel decoratietechnieken onder de knie, zal ik wel iets bijleren?

Hierboven zie je per module wat we precies aanleren tijdens de cursus. Zit er iets tussen dat je al kan, dan kan je die module altijd overslaan. Dat is het mooie aan een online videocursus! 

 

Ik heb geen tijd om iedere week de lessen te bekijken.

Geen probleem. Je kan de lessen altijd later nog volgen, want je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. En als we de cursus zouden aanpassen of aanvullen, dan krijg je ook die updates erbij.

 

Ik heb geen (toegang tot) een keramiekoven.

Er zijn heel wat keramiekateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor derden. We hebben een uitgebreide lijst samengesteld met contactgegevens van mensen in België en Nederland die bakken voor derden. Je vindt de lijst hier. Je vind er vast wel een adresje in je buurt!

 

Ik heb het materiaal voor deze technieken niet in huis.

Wie zich inschrijft voor de cursus ‘Grafische decoratietechnieken’ kan voor €47 een materialenpakket aankopen van Colpaert met alle materiaal dat je nodig hebt. Verder krijg je bij elke module een materialenlijst zodat je precies weet wat je voor elke techniek nodig zal hebben.

De online videocursus ‘Grafische decoratietechnieken met Anima Roos’ is perfect voor jou als …

 • … je al enkele decoratietechnieken hebt uitgeprobeerd, en nu honger hebt naar meer.

 • … je meer kleur en variatie wil brengen in je werkstukken. 

 • … je je creativiteit een boost wil geven en buiten de lijntjes wil kleuren.

 • … je al eerder pogingen hebt gedaan om de technieken uit deze cursus te gebruiken, maar er iets misliep omdat je niet de juiste instructies had. 

 • …  je graag een leidraad hebt om naar terug te grijpen.

 • … je thuis op je eigen tempo wil bijleren, maar toch graag deel uitmaakt van een groep die hetzelfde aan het leren is.

 • … je graag de vrijheid hebt om delen van de cursus over te slaan en uit te kiezen wat je wil leren. 

 • … je graag in detail ziet wat je precies moeten doen om de techniek tot een goed einde te brengen, en je de uitleg van de docent graag een aantal keer opnieuw afspeelt.

 • … je jezelf graag wil uitdagen om je eigen draai te geven aan deze decoratietechnieken en ze naar hartelust te combineren. 

 

Heb je op één of meer van bovenstaande vragen ‘ja!’ geantwoord? Dan ben je de ideale cursist voor onze cursus!

IMG_2084.JPG
€350

Grafische decoratietechnieken

met Anima Roos

In deze cursus leer je 10 fantastische technieken om tekening, kleur en tekst op je werk aan te brengen. Je leert elke techniek helemaal op je eigen tempo, aan de hand van duidelijke videolessen en een duidelijk stappenplan met detailuitleg. Daarnaast krijg je ook online begeleiding in een reeks online vragensessies.

Wat zit er allemaal in het materialenpakket van Colpaert?

 
 • 2 druppelflesjes

 • 2 plastic potjes met deksel 

 • 2 x 25 g keramisch pigment 

 • 2 x 10 g opglazuur

 • 50 g alkalische fritte

 • 50 ml wax resist

 • 1 x transfer-vel rood

 • 1 x vel fired-on

 • 1 x vel CMC

 • 1 x Mayco silkscreen insect

 • 10 g Mayco silkscreen medium

 • 1 x industriële decal

 • 50 ml zeefdrukmedium

 • 1 tekenpen

 • 1 linoroller

 • 75 ml acrylmedium mat

 • 1 plamuurmes

 • 1 spuitbus fixatief

 • 1 penseel