Glazuurtjes Caroline.jpg

Op glazuuravontuur
 met Aster en Caroline
(deel 1)

In deze cursus leer je alles over de praktische kant van het glazuren: wat is een glazuur, hoe breng je het aan en hoe zet je je eerste stappen in het aanmaken van een glazuur. Na deze cursus kan je kwasten, dompelen, gieten, spuiten en decoreren dat het een lieve lust is.

We leren je etiketten lezen, maken kennis met grondstoffen en ook het vullen en stoken van je oven zal geen geheimen meer kennen. En als kers op de taart leer je hoe je een recept leest, en hoe je zelf een glazuur maakt aan de hand van een zelf uitgekozen recept. Wij zijn zeker, je zal niet meer te stoppen zijn!

Geef hieronder je gegevens in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van de start van volgende editie.

Wat mag je verwachten?
 • De volledige videocursus van 10 modules, 47 videolessen, 6 uur 16 min. aan videomateriaal
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, overzichten en lijstjes
 • Een bijhorende live online vragensessie met Aster en Caroline om al je vragen te stellen (wordt ook opgenomen)
IMG_5831.JPG
20200706_8454.jpg
Nieuwsgierig hoe zo'n online cursus er nu uitziet? Benieuwd hoe de online lessen in z'n werk gaan?
 
Vul je gegevens hieronder in, dan krijg je een exclusieve inkijk in de online cursus in je mailbox! 
Zin gekregen om te glazuren? Terecht!
Maar waar begin je? Je kan online zoeken naar voorbeeldfilmpjes en die proberen volgen. Maar dan mis je structuur en duidelijke instructies, want zo’n voorbeeldfilmpje legt niet alles uit wat je moet weten. 
Je kan er een boek bij nemen en zo je kennis opbouwen. Maar met louter tekst en foto’s raak je niet al te ver, want je ziet de cruciale handelingen niet. 
Je kan je inschrijven voor een atelier en wachten tot er een plekje vrij komt. Maar dan moet je zo’n wekelijkse les ook kunnen inplannen in je drukke agenda.

Glazuren is een vak apart binnen de wereld van de keramiek. Het vereist kennis, kunde en ervaring. Het is een boeiende en eindeloze ontdekkingstocht die je niet meer zal loslaten. 

 

Er zijn een aantal redenen waarom mensen die willen leren glazuren, toch afhaken :

 

 • Je staat op de wachtlijst van een atelier, maar er komt maar geen plekje vrij.

 • Je hebt het moeilijk om een les op een vast tijdstip te combineren met je drukke agenda.

 • Je schreef je in voor een les, maar die mist duidelijke instructies, het is té vrij. 

 • Je lessen missen structuur.

 • Je mist belangrijke basiskennis, zoals het aanmaken van een glazuur vanuit poeder, of het correct aanbrengen op je werk, waardoor je keer na keer teleurgesteld bent bij het openen van de oven.

 • Je loopt steeds tegen dezelfde fouten aan en weet niet hoe ze te corrigeren.

Weet je wat? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. 

 

Om een nieuwe vaardigheid aan te leren, is het belangrijk dat je leert van een goeie docent. Iemand die niet alleen zelf een getalenteerd keramist is, maar ook goed is in lesgeven. Want het is niet omdat iemand iets goed kan, dat hij of zij het ook goed kan uitleggen aan een ander. En in deze cursus slaan zelfs twee getalenteerde keramisten de handen in elkaar om jou mee te nemen op glazuuravontuur!

 

Ook belangrijk is dat je vanaf het begin de juiste methode stap voor stap aanleert. En dat volgens een heldere structuur en met duidelijke instructies, zodat je snel resultaat ziet en glazuren niet als een lastig karwei ziet, maar als een spannend avontuur.

Belangrijk is dat je vragen kan stellen, bijgestuurd wordt, en duidelijkheid krijgt als je ergens mee zit. 

 

Belangrijk is dat je niet alleen precies weet hoe je van een biscuit werk naar een mooi, duurzaam en correct geglazuurd werk gaat, maar ook waar de valkuilen zijn.

 

Als je met aandacht en met goesting de juiste stappen volgt, veel oefent en vooral veel plezier beleeft aan het glazuren, dan kan je niet mislukken. En Aster, Caroline en ik kunnen alvast niet wachten om het te zien lukken bij jou.

Daarom stellen we je voor, de eerste dergelijke
online videocursus glazuren in het Nederlandse taalgebied:
 
Op glazuuravontuur
met Aster en Caroline
(deel 1)
In deze cursus leer je alles over de praktische kant van het glazuren: wat is een glazuur, hoe breng je het aan en hoe zet je je eerste stappen in het aanmaken van een glazuur. Na deze cursus kan je kwasten, dompelen, gieten, spuiten en decoreren dat het een lieve lust is.
We leren je etiketten lezen, maken kennis met grondstoffen en ook het vullen en stoken van je oven zal geen geheimen meer kennen. En als kers op de taart leer je hoe je een recept leest, en hoe je zelf een glazuur maakt aan de hand van een zelf uitgekozen recept. 
Je leert van thuis uit en op je eigen tempo, met online begeleiding. En zonder frustratie, tijdsdruk of onduidelijkheid.
Caroline Kesteleyn
van Atelier Aimée
 • Atelier Aimée Facebook
 • Atelier Aimée Instagram
 • Atelier Aimée website
 • Caroline Kesteleyn Pinterest

Meer dan 20 jaar zitten zij met de handen in de klei. Vanuit hun focus en passie richtten ze elk een bruisend atelier op.

Ze draaien sterke vormen en ontwikkelen non-stop glazuren.  

Een gedeelde liefde en kennis die zij zeer gul doorgeven in hun ateliers maar nu ook online.

Aster Caemaert
van Atelier Aster en Jasmien
 • Aster en Jasmien Facebook
 • Aster en Jasmien Instagram
 • Aster en Jasmien website
 • Aster en Jasmien Pinterest

Samen maakten we de eerste dergelijke online cursus rond glazuren in het Nederlandse taalgebied. We leggen je in duidelijke videolessen stap voor stap uit hoe je het glazuren van a tot z aanpakt. 

 

 • Iedereen kan inschrijven, want er zijn plekken genoeg!

 • Je volgt de videocursus wanneer je wilt, op het moment dat het jou past. Zo kan je leren glazuren prima combineren met je andere bezigheden.

 • De videolessen laten in detail zien hoe je glazuren praktisch aanpakt, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met lessen die je stap voor stap laten zien hoe je een werk succesvol kan glazuren, afwerken en stoken.

 • We besteden uitgebreid aandacht aan belangrijke aspecten zoals het leren lezen van een glazuurrecept, een introductie in de grondstoffen van een glazuur, waarom we glazuren, en hoe je je oven vult en stookt.

 • We voorzien online ondersteuning met een live online sessie waarin je al je vragen kan stellen aan Aster en Caroline (wordt ook opgenomen).

 

Deze online videocursus volg je op je eigen tempo van thuis uit. Je hebt levenslang toegang tot de volledige cursus. Je krijgt vanaf de start de juiste basistechnieken aangeleerd, en leert zo stap voor stap de wereld van het glazuren kennen. 

Geef hieronder je gegevens in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van de start van volgende editie.

DAG1.2.00_01_09_04.Still001.jpg

Zo’n online cursus, hoe gaat dat nu concreet in z’n werk?

 

De volledige cursus verloopt online. Dat wil zeggen dat je, als je inschrijft, je je persoonlijke logingegevens krijgt voor het cursusplatform. Op dat cursusplatform vind je alle videolessen, begeleidende teksten en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes.

 

Daarnaast zal je worden uitgenodigd voor een online vragensessie met Aster, Caroline en je medecursisten. Je kan er vragen stellen, verduidelijking vragen en je mening geven over de cursus.

Omdat de cursus online doorgaat, hoef je je niet te verplaatsen. Je verzamelt zelf het nodige materiaal om te kunnen glazuren, en werkt de lessen af op je eigen tempo, wanneer je maar wilt. 

 

De cursus blijft levenslang voor je beschikbaar, dus als je momenteel geen tijd hebt, of alles later nog eens opnieuw wil doen, geen probleem. Eens aangekocht heb je voor altijd toegang tot de volledige cursus.

IMG_E8387.JPG
DAG1.5.00_06_26_24.Still001.jpg

Wat leer je allemaal in de cursus?

 

Zodra je je hebt ingeschreven, krijg je binnen het half uur een bevestingsmailtje met je logingegevens. Daarmee kan je onmiddellijk van start. Je vindt er de 10 modules met 47 lessen. In totaal krijg je 6 uur 16 min. aan videomateriaal.

Module 1 is een introductie tot glazuren. We bekijken wat een glazuur is, waarom we eigenlijk glazuren, de soorten klei die er zijn en hun eigenschappen, en we geven aandacht aan voedselveiligheid.

In module 2 laten we je zien hoe je de voorbereiding aanpakt. Aster legt uit hoe je zorgt voor biscuit werk dat helemaal klaar is om te glazuren, en Caroline geeft extra uitleg rond veiligheid en aandachtspunten om milieuvriendelijk te werken.

 

In module 3 leer je hoe je een glazuur aanmaakt. We bekijken kant-en-klare glazuren en het nodige materiaal om te glazuren. We bespreken in detail hoe je van poeder tot een werkbaar, aangemaakt glazuur komt, en leggen je uit hoe je densiteit van je glazuur kan meten en op punt zetten.

2.2. Veiligheid.00_02_20_02.Still003.jpg
5.3. Hoge vorm overgieten.00_03_28_05.St

In de volgende modules gaan we daadwerkelijk glazuren. Module 4 is gewijd aan de techniek van het dompelen. We leren gieten en dompelen in één kleur en in meerdere kleuren, en dat bij eenvoudige én complexere vormen. We hebben aandacht voor het aanbrengen van was op de bodems, en bespreken hoe je het beste glazuur wegpoetst en retoucheert.

 

In module 5 gaan we aan de slag met grotere werkstukken. Dan is overgieten een betere techniek. Caroline laat zien hoe je een brede vorm en een hoge vorm aanpakt, en wat een handige techniek is om borden te glazuren.

In module 6 komt het kwasten aan bod. Aster laat zien wat Pehatine is en doet, wat de aandachtspunten zijn bij kwastglazuur, hoe je het aanmaakt en hoe je het efficiënt en correct aanbrengt op je werkstuk. 

 

In module 7 dan leer je alles over glazuur spuiten. Caroline laat zien hoe je werkt met een spuitpistool in de spuitcabine. Ze bespreekt in detail wanneer je voor spuiten kiest, welke materialen je nodig hebt en hoe het spuiten nu precies in z'n werk gaat.

6.3. Kwasten op een pot.00_04_58_12.Stil
9.2. De biscuitoven vullen.00_01_40_08.S

In module 8 krijg je extra glazuurtips mee. Aster en Caroline overlopen enkele decoratietechnieken met glazuur, bespreken de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het aanbrengen van glazuur, en er is ook een les gewijd aan hoe je het beste een pot met zijn deksel mee stookt. 

Module 9 dan gaat volledig over de oven. We laten je zien hoe je de biscuitoven stapelt en stookt, en hetzelfde voor de glazuuroven. Daarnaast leer je ook hoe je je ovenplaten beschermt en onderhoudt, en wat een goeie stookcurve is voor droogstook, biscuitstook en glazuurstook. 

In de laatste module, module 10, nemen we het glazuurrecept onder de loep. Waar zoek je zo'n recept, hoe lees je het, en waar begin je om van een recept op papier een bruikbaar glazuur te maken? We geven je ook een eigen glazuurrecept mee om naar hartelust mee te experimenteren. Het wordt het begin van een langdurig glazuuravontuur!

We organiseren ongeveer een maand na het afsluiten van de inschrijvingen ook een online vragensessie. Tijdens die live sessie zullen Caroline en Aster al je vragen beantwoorden. Vragen en antwoorden worden nadien ook in de cursus zelf bijgevoegd. De sessie wordt sowieso opgenomen en achteraf aan alle cursisten bezorgd, zodat je de sessie zeker niet hoeft te missen.

2.1. De biscuit gebakken pot.00_02_54_24
DSC08358.JPG

Je kan de volledige cursus op je eigen tempo volgen, delen overslaan of later herbekijken. De cursus is levenslang voor je beschikbaar.

Aangezien het de eerste keer is dat we deze cursus organiseren, hopen we op veel feedback van jullie kant. Alle aanpassingen, aanvullingen of verbeteringen die in de toekomst nog zouden gebeuren, krijg je als cursist altijd mee. Alle updates krijgen je automatisch ook.

Even samenvatten. Als je beslist je in te schrijven voor de cursus Op glazuuravontuur met Aster en Caroline (deel 1), dan krijg je:
 
 • De volledige videocursus van 10 modules, 47 videolessen, 6 uur 16 min. aan videolessen
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, overzichten en lijstjes
 • Een bijhorende live online vragensessie met Aster en Caroline om al je vragen te stellen (wordt ook opgenomen)

Geef hieronder je gegevens in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van de start van volgende editie.

4.6. Wegpoetsen en retoucheren.00_03_15_

Ik ben niet zo sterk met de computer, gaat dat wel lukken?

Het lesplatform zit eenvoudig in elkaar en werkt erg intuïtief. Hoe het werkt wordt haarfijn uitgelegd in de mailtjes die je binnen krijgt, en als er iets niet helemaal lukt, dan zijn we er voor jou. Nele houdt zich klaar om alle technische kwesties op te lossen. 

Ik heb geen tijd om snel alle lessen te bekijken.

Geen enkel probleem. Je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. Meer nog, als we de cursus zouden updaten, aanpassen of aanvullen, dan krijg je ook die updates er sowieso bij.

Ik heb geen (toegang tot) een keramiekoven.

We verzamelden een uitgebreide lijst van adressen in België en Nederland van keramiekateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor derden. Wie weet vind je wel een adresje in je buurt?

Ik heb geen materiaal om te glazuren.

In de cursus zitten duidelijke materiaallijsten met wat je allemaal nodig hebt om te starten met glazuren. Daarnaast verduidelijken we per techniek (gieten, dompelen, kwasten en spuiten) wat je allemaal aan materiaal nodig hebt. Voor verdere vragen over materiaal en keramiekzaken zijn we uiteraard beschikbaar!

De online videocursus 'Op glazuuravontuur met Aster en Caroline' is perfect voor jou …: 

 • … als je nieuwsgierig bent naar glazuur en graag een goeie start wil nemen als beginneling. 

 • … als je wel al geglazuurd hebt, maar je het gevoel hebt dat het toch beter kan. 

 • … als je te vaak oploopt tegen glazuurfouten die hun oorzaak hebben in de manier waarop je glazuurt.

 • … als je graag een leidraad hebt om naar terug te grijpen: een duidelijk stappenplan dat de basistechnieken helder laat zien.

 • … als je graag wil leren hoe je een recept leert lezen, en hoe je van grondstoffen in een recept naar een bruikbaar glazuur gaat.

 • … als je thuis op je eigen tempo wil bijleren, maar toch graag deel uitmaakt van een groep die hetzelfde aan het leren is.

 • … als je graag in detail ziet wat je handen moeten doen tijdens het glazuren, en die de uitleg van de docent graag een aantal keer opnieuw afspeelt. 

 • ... als je nieuwsgierig bent naar het hele proces van glazuren.

 • ... graag een compleet audiovisueel naslagwerk over glazuren bezit.

 

Als je op één of meer van bovenstaande vragen ja hebt geantwoord, dan ben je de ideale cursist voor onze cursus! 

Glazuurtjes Caroline.jpg
€320
Op glazuuravontuur
met Aster en Caroline
(deel 1)
 • De volledige videocursus met 10 modules en 47 lessen, 6 uur 16 min. aan videomateriaal
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, overzichten en lijstjes
 • Een bijhorende live online vragensessie met Aster en Caroline om al je vragen te stellen (wordt ook opgenomen)