5.1. De basisstappen.00_11_08_01.Still01

Borden, schalen, vazen:
draaien voor semigevorderden
met Françoise Busin van Keramika

In zes weken tijd leer je hoe je van 750 g tot 3 kg klei en meer gaat. Je leert borden, schalen en vazen maken aan de hand van een duidelijk stappenplan met detailuitleg, helemaal op je eigen tempo. Maar je staat er niet alleen voor, want je krijgt ook online begeleiding in groep met je medecursisten.

1.4. Efficient optrekken 2.00_00_20_05.S
Sinds die eerste keer dat je met klei aan de slag ging, ben je helemaal verliefd op deze fantastische materie. Je hebt er al talloze werkstukken mee gemaakt, die een ereplaatsje hebben veroverd in je kasten, en kan inmiddels vlot 1 kg klei centreren. Nu ben je klaar voor het grote werk: borden, schalen, vazen. Waar wacht je nog op?
 • De volledige videocursus van 11 modules, 48 videolessen, 6 uur 22 min. aan videolessen met levenslange toegang
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, inspiratie en lijstjes
 • Online begeleiding en ondersteuning in een gesloten groep op Facebook met je medecursisten
 • 5% korting op het volledige aanbod van de keramiekzaken Colpaert-Van Leemputten in Nevele en Willems keramiek in Wommelgem
 • Niveau: gevorderd, in staat om 700 gr te centreren en te verwerken
 • Prijs: €349
 • Pakketprijs met Van klei tot kom: €649
5.3. Bord met schuine rand.00_09_45_23.Still015.jpg

Geef hieronder je gegevens in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van de start van de volgende editie.

Logisch dat je helemaal halsoverkop bent voor keramiek. Maar nu je al even aan het draaien bent, wil je er ook echt mee verder:

 

 • Je hebt de basis goed onder de knie, en wil jezelf meer uitdagen.

 • Je wil graag wat meer variatie in je draaien, want koffietassen, tapasschaaltjes en kommen heb je ondertussen al genoeg.

 • Je staat te trappelen om een moeilijker werkstuk te maken, maar mist de juiste techniek om dat tot een goed einde te brengen.

 • Een gewicht van minder dan een kilo gaat prima, maar je wil graag ook met meer gewicht leren draaien.

 • Je wil leren centreren in twee keer, zodat je grotere gewichten aankan zonder dat je extreem gespierde armen nodig hebt.

 • Je wil groter gaan: zowel horizontaal met borden, als verticaal, met vazen, en alles wat daartussen ligt. 

 • Je wil je vaardigheden uitdiepen, zodat je echt alle mogelijke vormen kan maken op de draaischijf.

Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

8.1. Hoge diepe kom.00_05_12_05.Still009
Je bent helemaal klaar voor dat volgende hoofdstuk: keramiek voor semigevorderden. Maar hoe begin je eraan?
Je vindt online heel wat voorbeeldfilmpjes die je kan proberen volgen. Alleen leggen zulke filmpjes vaak niet alles uit wat je moet weten om zelf aan de slag te kunnen. 
Je kan er een boek bijnemen en zo je kennis verder opbouwen. Maar om een nieuwe techniek te leren, heb je aan tekst en foto's niet genoeg. Je ziet de bewegingen niet, en die zijn net cruciaal.
Je kan op zoek gaan naar een atelier met een lesmoment dat hopelijk in je drukke agenda past. Alleen zijn keramiekateliers altijd razendsnel volzet, dus je komt vaak op een wachtlijst terecht. 

Heel wat keramisten hebben de basis van het draaien goed onder de knie en staan te trappelen om een trapje hoger te schakelen. Maar dat is geen gemakkelijke opgave.

 

Er zijn een aantal redenen waarom draaiers die klaar zijn voor de volgende stap, toch afhaken:

 

 • Je staat op de wachtlijst van een atelier, maar er komt maar geen plekje vrij.

 • Je hebt het moeilijk om een les op een vast tijdstip te combineren met je drukke agenda.

 • Je schreef je in voor een les, maar die mist duidelijke instructies, het is té vrij. 

 • Je lessen missen structuur.

 • Het tempo van je lessen ligt te laag, je leert maar weinig bij, of het tempo ligt net te hoog, waardoor je niet kan volgen.

 • Je loopt steeds tegen dezelfde fouten aan en weet niet hoe ze te corrigeren. 

 • Je kan wel wat draaien, maar je merkt dat de klei jou leidt, en niet omgekeerd. Je maakt wat er uit de klei tevoorschijn komt, en niet wat je wil maken.

 • Je vindt geen lessen die je de vormen aanleren die je graag wil maken, je wil zelf kunnen kiezen wat jouw volgende project wordt.

Weet je wat? Het kan ook een stuk makkelijker. 

Eens je de basis van een vaardigheid zoals keramiek onder de knie hebt, heb je de expertise van een goeie docent nodig om het volgende niveau te bereiken. Een docent met bakken ervaring, niet alleen in het draaien maar ook in het lesgeven. Want het is niet omdat iemand iets goed kan, dat hij of zij het ook goed kan uitleggen aan een ander. 

 

Nu je klaar bent om je aan meer uitdagende vormen te wagen, met grotere hoeveelheden klei, is het belangrijk dat je die meteen op de correcte manier leert. Stap voor stap, op je eigen tempo. Zodat je de veelgemaakte fouten kan vermijden, en meteen een mooi eindresultaat bereikt. 

 

Belangrijk is dat je duidelijke instructies hebt om naar terug te grijpen, zodat je altijd weet wat je moet doen als je even de draad kwijt bent. 

 

Belangrijk is dat je vragen kan stellen, bijgestuurd wordt, en duidelijkheid krijgt als je ergens mee zit.

 

Eens je je liefde voor klei hebt gevonden, laat die je niet meer los. Integendeel, je vindt er steeds meer plezier in. Zeker als je merkt dat je draaivaardigheden scherper worden, en je meer en meer verschillende vormen uit de klei kan halen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is de juiste begeleiding. En veel goesting natuurlijk!

2.2. Hoge schaal - vormen.00_07_11_02.St
Speciaal voor draaiers zoals jij is er nu deze online videocursus:
 
Borden, schalen, vazen: draaien voor semigevorderden
met Françoise Busin van Keramika 
In zes weken tijd leer je hoe je van 750 g tot 3 kg klei en meer gaat. Je leert borden, schalen en vazen maken aan de hand van een duidelijk stappenplan met detailuitleg, helemaal op je eigen tempo, met online begeleiding..
Françoise Busin

Françoise Busin heeft 30 jaar ervaring met draaien. Ze is een erkende ambachtsvrouw en geeft al 25 jaar les. Ze heeft al honderden mensen begeleid in het leren draaien, en weet als geen ander hoe ze iets kan uitleggen zodat mensen het tot in het detail begrijpen. 

Nele Ostyn

Nele Ostyn is videomaker, copywriter, vrouw achter 'De Cursist' en voor deze cursus een manusje-van-alles. Zij filmde en monteerde de videocursus, schrijft de nieuwsbrieven, blogs en cursusteksten, maakt tekeningen en zorgt ervoor dat alle digitale wieltjes en radartjes gesmeerd blijven draaien. 

Na het grote succes van onze online videocursus voor beginners doken we al snel weer de opnamestudio in. Het resultaat is een reeks duidelijke videolessen voor draaiers die de basis al onder de knie hebben, en klaar zijn voor de volgende stap. 

 

 • Geen wachtlijst, want er zijn plekken genoeg!

 • Je volgt de videocursus wanneer je wilt, op het moment dat het jou past. Zo kan je het draaien prima combineren met je andere bezigheden.

 • De videolessen laten in detail zien hoe je je handen moet zetten, wat je precies moet doen, en wat de fouten zijn die veel cursisten maken.

 • De cursus heeft een duidelijke structuur, met lessen die je stap voor stap leren om je draaivaardigheden helemaal op punt te stellen.

 • Je leert hoe je meer klei kan centreren door bollen klei op elkaar te zetten, zodat je uiteindelijk steeds meer kilo's kan verwerken.

 • We voorzien online ondersteuning in een gesloten Facebookgroep waar je vragen kan stellen, je werk kan laten zien en feedback kan vragen, zodat je je fouten kan corrigeren en meteen verder kan.

 

Je volgt deze videocursus op je eigen tempo, van thuis uit, mét online begeleiding in groep met je medecursisten. Je leert draaien met meer dan 1 kg klei, en kan na het eind van de cursus vlot grote werkstukken zoals borden, schalen en vazen draaien. 

Dit hadden onze cursisten te vertellen over de online videocursus voor beginners:
Facebook reacties compilatie.png
4.5. Afdraaien.00_05_37_03.Still035.jpg

Hoe werkt dat precies, zo'n online cursus?

 

De volledige cursus verloopt online. Als je je inschrijft, krijg je een websiteadres waar je iedere week een of meerdere nieuwe modules ziet verschijnen. Elke module bevat een aantal videolessen, begeleidende tekst, en pdf-documenten met overzichten, stappenplannen en lijstjes.

 

Naast deze website krijg je ook toegang tot een gesloten groep op Facebook met Françoise, Nele en je medecursisten. Je kan er vragen stellen, filmpjes van je werk delen, je mening geven over de cursus, feedback vragen en kletsen met je medestudenten.

Françoise beantwoordt twee keer per week alle vragen over het draaien. Nele beheert het lesplatform zelf, en waakt over de digitale kant van de zaak.

 

Omdat de cursus online doorgaat, kan je de lessen gewoon van thuis uit volgen. Je verzamelt zelf het nodige materiaal, en werkt de lessen af op je eigen tempo, wanneer het voor jou past. 

 

Heb je even geen tijd? Of wil je de lessen later nog eens opnieuw doen? Geen probleem, want de cursus blijft levenslang voor je beschikbaar. Eens aangekocht heb je voor altijd toegang tot de volledige cursus.

2.9. Nog een truc.00_02_15_21.Still053.j
0.1.%20Kneden.00_01_54_04_edited.jpg

Wat leer je allemaal in de cursus?

 

Zodra we je inschrijving hebben ontvangen, krijg je van ons een bevestingsmailtje met een link om lid te worden van de gesloten Facebookgroep. De cursus gaat van start op 1 oktober 2021. Dan krijg je een mailtje in je mailbox met de link naar module 0 en 1.

In module 0 nemen we even tijd om de basis te herhalen. We bespreken hoe je de juiste klei uitkiest, en hoe je de klei kneedt. We overlopen ook kort hoe het platform werkt, zodat je helemaal klaar bent voor de komende weken. In module 1 slaan we dan aan het draaien. We laten je nog eens in detail zien hoe je je klei centreert en optrekt, en geven je advies mee hoe je dat vlot en efficiënt kan doen.

De week erna krijg je opnieuw twee modules in je mailbox. In module 2 leer je hoe je een hoge schaal van 1 kg maakt en afdraait. In module 3 maken we een bloempot van 1 kg, al dan niet een voet. We nemen telkens enkele veelgemaakte fouten onder de loep en laten zien hoe je ze vermijdt. 

 

In module 4 wagen we ons aan een platte schaal van 1,5 kg. Je leert wat je allemaal kan doen om te vermijden dat de wand van je schaal inzakt, en hoe je efficiënt kan draaien en afdraaien. In module 5 maken we platte borden. We overlopen verschillende afwerkingen van de rand en tonen ook waar je op moet letten als je een serie borden draait en afdraait.

3.2. Vormen.00_04_36_20.Still014.jpg
4.4. Verder vormen.00_01_57_15.Still024.

De week erna gaan we verder met diepe borden in module 6. In module 7 maken we drie passende schalen met rechte wand: de grootste met 2 kg, de middelste met 1,5 kg en de kleinste met 1 kg klei. Draaien en afdraaien komen telkens aan bod.

 

In module 8 en 9 vertrekken we telkens van 3 kg of meer klei. We laten je de techniek zien om in twee keer te centreren, zodat je met grotere gewichten aan de slag kan. We maken eerst een slakom, en dan een fruitschaal.

 

In module 10 leer je hoe je een bolvorm draait en afdraait in een chuck, en in module 11 tenslotte maken we een grote bloempot. Daarvoor laten we je zien hoe het soms eenvoudiger is om recht te gaan staan tijdens het optrekken.

Niet iedereen werkt even snel. Daarom blijft de online begeleiding en feedback bij de lessen doorlopen tot in de Facebookgroep. En je kan de videolessen levenslang blijven bekijken.

 

Je kan ook lid worden van de alumni-Facebookgroep met alle oud-cursisten van de cursus, zodat je makkelijk in contact kan blijven met je medecursisten. Je kan er ook met je vragen of problemen terecht.

7.4. Afdraaien.00_02_32_10.Still006.jpg
Even samenvatten. Als je je inschrijft voor de cursus Borden, schalen, vazen: draaien voor semigevorderden met Françoise Busin, dan krijg je:
 
 • De volledige videocursus van 11 modules, 48 videolessen, ca. 5u. aan videolessen
 • Begeleidende pdf-documenten met stappenplannen, inspiratie en lijstjes
 • Zes weken online begeleiding en ondersteuning in een gesloten groep op Facebook met je medecursisten
 
En dat is nog niet alles, daar komt nog eens het volgende bovenop:
2.6. Analyseren.00_03_08_15.Still050.jpg

Ik ben niet zo sterk met de computer, gaat dat wel lukken?

Het lesplatform zit eenvoudig in elkaar en werkt erg intuïtief. Hoe het werkt wordt haarfijn uitgelegd in de mailtjes die je binnen krijgt, en als er iets niet helemaal lukt, dan zijn we er voor jou. Nele houdt zich klaar om alle technische kwesties op te lossen. 

Ik kan al een beetje draaien, maar zal ik meer klei wel aankunnen?

Draaien is niet makkelijk, en het vergt veel oefening. Maar zoals Françoise altijd zegt, het lukt bij iedereen, tenzij bij diegenen die ermee stoppen voordat het lukt. En misschien gaat het wel vlotter dan je denkt? 

 

Ik kan al best goed draaien, zal ik wel iets bijleren?

Hierboven zie je per module wat we precies aanleren tijdens de cursus. Zit er iets tussen dat je al kan, dan kan je die module altijd overslaan. Dat is het mooie aan een online videocursus! Maar zelfs als je het al kan, loont het de moeite om de stappen nog eens in detail te overlopen. Wedden dat je nog iets bijleert?

Ik heb geen tijd om iedere week de lessen te bekijken.

Geen enkel probleem. Je hebt levenslang toegang tot de volledige online cursus. Meer nog, als we de cursus updaten, aanpassen of aanvullen, dan krijg je ook die updates er sowieso bij.

Ik heb geen (toegang tot) een keramiekoven.

We verzamelden een uitgebreide lijst van adressen in België en Nederland van keramiekateliers en particulieren die tegen betaling werk bakken voor derden. Wie weet vind je wel een adresje in je buurt?

Ik heb geen materiaal om te draaien.

Als cursist van 'Van klei tot kom' krijg je 5% korting op alle aankopen bij Colpaert-Van Leemputten (Nevele) en Willems keramiek (Wommelgem). Kom zeker ook luisteren in één van de online infosessies, want ook daar valt er draaimateriaal te scoren...

De online videocursus 'Borden, vazen, schalen: keramiek draaien voor semi-gevorderden met Françoise Busin' is perfect voor jou als ...  

 • … je de basis van draaien al onder de knie hebt, en helemaal klaar bent voor de volgende stap. 

 • … je al veel ervaring hebt met draaien maar moeite hebt om grotere hoeveelheden klei te verwerken.

 • … je jezelf graag wil uitdagen met grotere en moeilijkere werkstukken. 

 • ... je graag een leidraad hebt om naar terug te grijpen.

 • … je graag wil leren hoe je schalen, vazen, en borden maakt.

 • … je thuis op je eigen tempo wil bijleren, maar toch graag deel uitmaakt van een groep die hetzelfde aan het leren is.

 • … je graag in detail ziet wat je handen moeten doen tijdens het draaiproces, en de uitleg van de docent graag een aantal keer opnieuw afspeelt.

 • … je je draaivaardigheden wil scherpstellen om zo meer verschillende vormen te kunnen maken. 

 

Heb je op één of meer van bovenstaande vragen ja geantwoord? Dan ben je de ideale cursist voor onze cursus! 

Promo cursus Borden schalen vazen groen.
€349
Borden, schalen, vazen:
keramiek draaien voor semi-gevorderden
met Françoise Busin van Keramika
 • de volledige videocursus met 11 modules en 48 lessen, ca. 5u aan videomateriaal
 • begeleidende pdf-documenten
 • 6 weken online begeleiding en ondersteuning
 • 5% korting op het gamma van twee grote keramiekzaken (behalve op uitrusting)

Geef hieronder je gegevens in om als eerste op de hoogte gebracht te worden van de start van de volgende editie.