• Nele

Porselein

Porselein is de grand dame onder de kleisoorten. Beroemd en geroemd om haar prachtige witte kleur, en gegeerd om haar transparantie bij dun gedraaide of geboetseerde werkstukken. Het is geliefd als servieswerk, en ook in de industrie wordt vaak porselein gebruikt.


Zelfs voor de geoefende draaier is porselein echter een hele uitdaging. Porselein is plastischer dan steengoed of aardewerk, en vergt heel wat oefening om meester te worden. De porseleinklei voelt anders dan andere kleisoorten, en is snel te droog of te nat. Waar andere kleisoorten een foute beweging snel vergeven, is porselein onverbiddelijk.


Maar porseleinklei is ook heerlijk zacht en beweegt aangenaam mee met je bewegingen. En je kan met porselein fijnheid bereiken die je met een andere kleisoort gegarandeerd een ineengezakt fiasco oplevert. En met de transparantie die porselein kan opleveren, gaat weer een heel scala van creatieve mogelijkheden open... Niet voor beginners, lijkt mij, maar als je het draaien in de vingers hebt: probeer het eens!
1,560 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Lusters

Facetteren