Mag handgemaakte keramiek in de vaatwasmachine?

Zo, je nieuwste creatie is klaar en staat te blinken in je keukenkast.
Picture of Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Zo, je nieuwste creatie is klaar en staat te blinken in je keukenkast. Je kan niet wachten om er een kopje koffie uit te drinken, of een lekker taartje op te serveren… Maar eens je dat doet, sta je voor een keuze. Was je dat mooie kopje of dat prachtige bordje toch maar beter met de hand af? Of stop je het gewoon mee in de vaatwas?

Welk soort werkstuk is het?

In de meeste gevallen kan je je keramiek zonder zorgen in de vaatwasmachine steken. Zeker als het gaat om een werkstuk in porselein of steengoed, omdat die op hoge temperaturen worden gebakken. Dat betekent dat deze werkstukken harder en minder absorberend zijn dan kleisoorten die je op lage temperaturen bakt, zoals aardewerk. Heb je dus een aardewerken creatie die je wil wassen, dan ben je beter iets voorzichtiger.

Daarnaast moet je ook rekening met de vorm van je werkstuk. Heeft het erg dunne wanden of zeer delicate versieringen? Die zouden tijdens een cyclus in de vaatwas wel eens kunnen afbreken. Het is een risico dat je misschien liever vermijdt.

Een openstaande vaatwas met daarin borden uit keramiek

En welk soort glazuur?

De meeste moderne glazuren zijn goed bestand tegen de vaatwas. Enkel als er iets misgelopen is bij het aanbrengen of bij het bakken van de glazuur, kan je problemen verwachten.

Ben je wat zenuwachtig en wil je extra voorzichtig zijn? Dan kan je de temperatuur verlagen of een kortere cyclus kiezen. Ook is het geen slecht idee om voor een mild afwasmiddel te kiezen, want sommige al te krachtige afwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de kleuren van je werkstuk na verloop van tijd vervagen.

Stapels gekleurde borden en kommen van keramiek op een wandplank

Heb je onderglazuur gebruikt voor je werkstuk? Dan mijd je beter de vaatwas, tenzij je een laag transparant glazuur hebt aangebracht over het onderglazuur, om het te beschermen. Heb je een opglazuur zoals bijvoorbeeld een luster gebruikt?

Ook dan is de vaatwas niet je beste vriend, omdat de glans van een parelmoer-effect bijvoorbeeld al snel dof zal worden na enkele rondjes in de vaatwas.

Keramiek dat niet werd geglazuurd, is over het algemeen een stuk kwetsbaarder, aangezien het makkelijker water absorbeert. Niet aan te raden dus, om zo’n werkstuk in de vaatwas te steken. Schoonmaken kan je dan beter met een sponsje en wat afwasmiddel, en naspoelen met schoon water.

Maar als een steengoedklei of porselein tegen zijn sinterpunt is gestookt, dus zo dicht mogelijk bij de maximumtemperatuur van de klei, is het volledig waterdicht en zou het dus geen problemen mogen geven.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Klaar om je eigen handgemaakte keramiek te leren maken?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Vormen
Nele

Het tapaskommetje

Een leuk projectje om zelf te maken met klei: kleurrijke tapaskommetjes.

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.