• Nele

Klaar voor de oven: is mijn werkstuk volledig droog?

Je nieuwste creatie, waar je zoveel tijd en liefde in hebt gestoken, uiteengespat in duizend stukken in de oven. Het is de nachtmerrie van elke keramist. Om dat scenario te vermijden, wil je zeker zijn dat je werkstuk droog is. Volledig droog!

Waarom moet je creatie volledig droog zijn?

Werkbare klei heeft een vochtgehalte van ongeveer 20%. Zodra het met de lucht in contact komt, begint het te drogen - soms sneller dan je zou willen. Maar ook al voelt de oppervlakte van je werkstuk al droog aan, de lagen klei onder de oppervlakte bevatten vaak nog heel wat water. Pas als het vocht uit die diepere lagen verdampt is, kan je je werkstuk 'volledig droog’ noemen.

Gaat je creatie de oven in wanneer het nog teveel vocht bevat? Dan kan het barsten of zelfs ontploffen in de oven. Dit omdat het water in de klei aan de kook komt, en uitzet. Beter dus om te wachten tot je werkstuk volledig droog is.

‘Volledig droog’ kan verwarrend zijn, want in feite bevat een ‘volledig droog’ werkstuk nog steeds watermoleculen. De klei neemt immers dezelfde vochtigheidsgraad aan als de lucht in de kamer. Om dat laatste beetje vocht kwijt te raken, kan je het op lage temperatuur in een keramiekoven uitdrogen voor je het bakt. Doet noemt men 'droogstoken'.


Hoe kan je weten of je werkstuk volledig droog is?

Ook al ziet je werkstuk er droog uit, dat betekent niet dat het ook echt droog is. Begrepen! Maar hoe kan je dan wel weten of het droog is?

  • De snelste methode is de temperatuurtest. Hou je werkstuk tegen je pols of wang. Voelt het koud of koel aan? Dan is het nog niet droog. Voelt het ongeveer hetzelfde als de kamertemperatuur? Dan is het waarschijnlijk droog.

  • Ben je na de temperatuurtest nog aan het twijfelen? Wacht dan nog een dagje extra, om zeker te zijn. Simpel, maar effectief.

  • Zorg dat de lucht goed kan circuleren rond de klei. Als je werkstuk stevig genoeg is, kan je het na een tijdje omdraaien, zodat ook de onderkant goed kan drogen. Of je kan een droogrek gebruiken.

  • Maak enkele teststukken uit dezelfde klei, telkens ongeveer even groot en dik als je werkstuk. Zo kan je deze teststukken gaandeweg openbreken om de status van je werkstuk te controleren.

Afhankelijk van de luchtvochtigheid en de kamertemperatuur in je werkruimte, zal je in je carrière als keramist best wat variatie zien in droogtijd. Het is dus een beetje aanvoelen en inschatten. En daar wordt je steeds beter in, hoe meer ervaring je opdoet. Oefening baart kunst!

2,319 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven