In welke richting moet je draaischijf draaien?

Heel wat draaischijven op de markt kunnen in beide richtingen draaien. Met de klok mee, en tegen de klok in. Welke richting kies je dan?
Nele Ostyn
Nele Ostyn

Eeuwige cursist.

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn heel wat factoren om rekening mee te houden.

Afhankelijk van je dominante hand

Vaak wordt gezegd dat rechtshandigen hun draaischijf beter tegen de klok in laten draaien, en linkshandigen beter met de klok mee. Daar zijn traditioneel twee argumenten voor.

  • Voor detailwerk reken je meestal op je dominante hand. Die is immers beter met fijne motoriek. Dat detailwerk is makkelijker als de klei van de palm van je hand naar je vingers glijdt. Draait de klei in de omgekeerde richting, dan kunnen je vingertoppen blijven haperen in de klei.
  • Sommige keramisten gebruiken hun dominante hand voor de buitenkant van hun werkstuk, en de andere hand voor de binnenkant. Die manier van werken is opnieuw makkelijker als de klei van de palm van je dominante hand naar je vingers glijdt.

Aan de andere kant wordt ook gezegd dat tijdens het draaien beide handen een dominante functie opnemen. Zowel de hand aan de binnenkant als aan de buitenkant verrichten belangrijk werk, en als je het zo bekijkt maakt het tijdens het draaien dus niet uit of je nu links- of rechtshandig bent.

Een detail van handen die klei tot een kegel vormen op de pottenbakkersdraaischijf

Afhankelijk van je regio

In het westen draait een draaischijf traditioneel tegen de klok in, in het oosten is het eerder andersom. Dat komt omdat de draaischijven die men vroeger gebruikte, volgens verschillende principes werken.

Een schopschijf om klei te draaien

In het westen werd een draaischijf meestal aangedreven door een draaiwiel laag bij de grond. Keramisten lieten het draaiwiel draaien door het met hun voet van zich weg te duwen.

Meestal deden ze dat met hun rechtervoet, zodat het wiel en dus de draaischijf tegen de klok in draaide.

In het oosten gebruikte men geen draaiwiel. De draaischijf werd rechtstreeks aangedreven aan de hand van een stokje in een inkerving in de draaischijf.

Keramisten konden het momentum van de draaischijf makkelijker opbouwen als ze aan deze stok trokken, eerder dan te duwen. Omdat ze dat meestal met hun rechterhand deden, draaide hun draaischijf met de klok mee.

Afhankelijk van wat je wil doen

Er zijn keramisten die van draairichting veranderen afhankelijk van de stap in het maakproces. Voor linkshandigen is het bijvoorbeeld courant om net als rechtshandigen tegen de klok in te draaien, maar afdraaien doen ze dan met de klok mee.

Anderen kiezen voor tegen de klok in als ze een pot liften aan de rechterkant, en met de klok mee als ze aan de linkerkant liften.

Een man draait vazen in op een hele grote draaischijf

Aan jou de keuze

Dus wat kies je dan? Ga je als westerling beter voor tegen de klok in, omdat die richting hier het meeste voorkomt? Wat als het voor jou beter voelt om de andere richting te kiezen, ook al ben je rechtshandig?

Uiteindelijk is je resultaat niet afhankelijk van de richting die je kiest. Waarom zou je het jezelf dan moeilijker maken? Probeer beide richtingen eens uit, en kies dan de richting die voor jou natuurlijk voelt. En geniet ervan!

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Als beginner aan de slag met de draaischijf?

Bekijk het aanbod van online cursussen en duik met je handen in de klei!

Ontdek hier meer blogs

Artikels
Nele

Keramiek voor de keuken

In dit artikel vind je heel wat keramiekinspiratie voor vormen die je in de keuken kan gebruiken.

Technieken
Nele

Shinogi

Een Japanse decoratietechniek die je toepast op lederharde klei.

1080 x 1920 Starten met keramiek gratis ebook

Download de gratis beginnersgids

Starten met keramiek

Een handige PDF van 27 pagina’s met alles wat je moet weten om te starten met pottenbakken.

Geef je gegevens hieronder in en je krijgt de gids in je mailbox! Daarmee schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief vol keramiek-lekkers.