• Nele

Wat is een engobe?

Bijgewerkt op: jan 28

Een engobe is eigenlijk niets meer of minder dan vloeibare klei, slib dus. Als je een dunne laag kleislib aanbrengt op je werk om het van kleur te voorzien, spreekt men van een engobe. Vaak bedoelen keramisten kleislib dat is ingekleurd met oxides of pigmenten als ze het over engobes hebben, maar je kan ook de natuurlijke kleur van verschillende kleisoorten gebruiken. Zo kan je een laag rode klei over een stuk zetten dat gedraaid is in witte klei bijvoorbeeld.

Engobes kan je aanbrengen op leerharde klei, maar ook op volledig droog werk. Controleer dan wel of de krimp van de klei van je werk en dat van het slib min of meer overeenkomt. Als het krimppercentage te veel verschilt, kan de engobe loslaten. Als je een engobe wil aanbrengen op biscuit gebakken werk, dan voeg je het beste glazuur toe aan de engobe, en dan spreekt men van een sinterengobe.


Je kan een werk enkel met engobes afwerken, maar er kan ook glazuur overheen. Engobes kan je aanbrengen met de kwast, kan je dompelen of het kan ook gespoten worden in de spuitcabine. Als je een beetje experimenteer kan je tot originele decoratietechnieken en verrassende resultaten komen!


Wil je graag een overzicht van hoe het nu alweer zit met dat kleislib, en de andere vormen van klei? Dan kan je het overzichtje 'de stadia van klei' downloaden. Je vindt het hier.1,114 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven