• Nele

Drie verrassende tools voor je klei-atelier

Bijgewerkt op: okt 14

Snuisteren in een keramiekwinkel is altijd heerlijk, maar je moet niet altijd naar de winkel voor je materiaal. Een rondje surfen leverde drie originele tools op die je gemakkelijk zelf kan ineenknutselen. Ik popel alleszins om ze snel eens uit te testen, want ze zien er zo ontzettend handig uit!


Een bodemhulpje


Bij het draaien van keramiek op de draaischijf is het belangrijk om de bodem vlak te krijgen, met een goeie dikte. Niet te dik, niet te dun. Als je dan nog eens verschillende objecten in serie wil draaien, dan wordt gelijkmatigheid nog belangrijker. De Amerikaanse pottenbaker Tom Whitaker bedacht hier een origineel hulpmiddel voor.

Tom Whitaker simple pottery tool ball opener

Even simpel als geniaal, eigenlijk. Uit een een aantal losse PVC onderdelen creëerde hij zijn ball opener, een instrument om telkens een gelijke bodemdikte te bekomen. En je zou ook geen barsten of oneffenheden in je bodem krijgen bij het drogen. Boeiend idee, niet?

In deze video legt Tom uit hoe je zo'n bodemhulpje maakt. En het sappige accent krijg je er gratis bij.


Kleirollers


Wie werkt met opbouw en kleiplaten weet het, afwerking is alles. Daarom dat ook hier een handige tool het verschil kan maken tussen een knullig en een piekfijn afgewerkt resultaat. Met een kleiroller kan je een fijn patroon in je kleiplaten indrukken. Je vindt er in alle kleuren, soorten en maten in keramiekzaken, maar... je kan ook gewoon je eigen kleirollers maken met materiaal dat je in huis hebt.


Het enige dat je nodig hebt is een oude bezemsteel die je in stukken zaagt, of een oude deegrol, of nog iets anders met die vorm, en een rol dikke koord, zelf uit te kiezen welke textuur je verkiest. Hier zie je een aantal voorbeelden van patronen, en welke resultaten ze geven in de klei. Verschillende materialen geven weer een verschillende afdruk, de mogelijkheden zijn legio!


Een natte bewaarbox


Of het nu om gedraaide of geboetseerde stukken gaat, werken met klei vergt tijd. Tijd om stukken te vormen, te decoreren, aan te hechten en af te werken. En laat tijd nu net hetgeen zijn wat we vaak tekort komen. Nochtans is het bij klei belangrijk om verder te werken op het juiste tijdstip, als de klei net de juiste vochtigheidsgraad heeft. Als de klei te nat is, plakt hij aan je instrumenten en kan je niet efficiënt werken. Als de klei te droog is, verpulvert hij te snel en krijg je problemen als je nog stukken wil aanhechten. Kortom, de juiste vochtigheidsgraad is bij keramiek van groot belang.

Om de juiste vochtigheidsgraad te behouden als we niet onmiddellijk tijd hebben om een werkstuk af te werken kan je je werkstuk afdekken met plastic folie of inpakken in natte doeken. Maar het kan ook handiger, met een damp box, of, vrij vertaald, met een natte bewaarbox.


Het gaat om een afsluitbare plastic doos met een gipsen bodemlaag. Door het gips meer of minder nat te maken kan je de vochtigheidsgraad in de doos manipuleren, en dus je oren, decoratieve elementen of werkstukken bewaren in leerharde toestand. Klei erin en klaar!


Hier vind je een stap-voor-stap uitleg, weliswaar in het Engels, om zelf een damp box te maken, en ook deze video laat je zien hoe je zelf aan de slag kan.


Als je zelf een van deze ideeën hebt uitgeprobeerd, laat dan even weten hoe het je bevalt. En als je andere ideeën hebt, laat maar komen, ik ben zeer benieuwd!

4,843 keer bekeken2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven